Циципас си отмъсти на Нишикори във високачествен дуел в Шанхай и диша във врата на Григор

от в 10:54 на 04.10.2024
Калоян Соколов

Стефанос Циципас взе реванш за загубата си от Кей Нишикори, която ветеранът му нанесе на Мастърса в Монреал. Припомняме ви, че по това време японецът беше извън топ 500 в света и не беше печелил мач срещу състезател от топ 20 в последните три години, но това не го спря по пътя към успеха срещу бившия финалист в турнира, а точно след този двубой дойде и решението на Циципас да премахне баща си от позицията на негов треньор.

Оттогава насам Нишикори напредна значително и вече е под номер 153, след като през миналата седмица достигна до 1/4-финалите в Токио, но днес той срещна една далеч по-силна версия на гърка, който взе своя реванш, надигравайки азиатеца с крайното 7:6(6) 6:4 в един изключително висококачествен и приятен за наблюдаване двубой.

Двамата показаха много майсторство и фантазия по време на срещата, но в крайна сметка 40-те уинъра на 10-ия поставен оказаха решително влияние за развръзката на мача и той се наложи след 1 час и 45 минути игрово време.

Началото беше далеч по-добро за Нишикори, който не загуби нито една точка на сервис през първите 35 минути на мача. Циципас пък беше поставян под константно напрежение от агресивните ретури на 34-годишния тенисист, но ударите на фаворита работеха много добре и той умело контрираше своя опонент.

Бившият номер 3 най-после спря серията от 18 поредни спечелени сервис точки от страна на японеца, но така и не видяхме нито един брейкбол в хода на цялата първа част, което доведе до изиграването на тайбрек.

В него смяната на полетата дойде при 4:2 точки в полза на гърка, само че непоставеният играч се върна в битката и дори пръв разполагаше със сетбол. Тогава неговият треньор го посъветва да атакува с ретур към бекхенд на Циципас, но Нишикори предпочете да стреля по правата и това се оказа грешното решение, зашото той не намери целта и оттам насетне световният номер 12 не загуби нито точка повече, измъквайки този толкова оспорван сет.

Втората част започна напълно противоположно, тъй като и двамата играчи трябваше да спасяват по два брейкбола в откриващите си подавания, ала до изненади така и не се стигна.

Блясъкът на двубоя обаче беше помрачен от физическо нераположение, което бившият финалист на US Open изпита, след като поведе с 3:2 и намесата на физиотераевпта не му беше от особена помощ, тъй като Циципас спечели следващите 3 гейма с едва едно загубено разиграване.

Нишикори беше изправен пред 3 поредни мачбола в деветия гейм, но някак съумя да се измъкне и намали изоставането си до 4:5, само че вече нямаше какво да спре балакнеца към неговата победа номер 200 на твърди кортове в ATP Тура, която го приближи на само 70 точи от Григор Димитров в годишната ранглиста, а в следващия кръг наглед пред гърка изпитането ще бъде по-лесно, защото той ще премери сили с французина Александър Мюлер (световен номер 74).


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Циципас си отмъсти на Нишикори във високачествен дуел в Шанхай и диша във врата на Григор Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | стефанос циципас | шанхай

Коментари





Следвайте ни в Facebook