Запратен чак на корт 17: Циципас се изпоти срещу японец, но не допусна изненада на Уимбълдън

от в 20:46 на 02.07.2024
Георги Димитров

Стефанос Циципас продължава уверено към втори кръг на Уимбълдън, след победата си с 3-0 над японеца Таро Даниел. Макар и победата му да бе в последователни сетове, то представителя на южната ни съседка определено трябваше да поработи повечe, отколкото му се искаше, за да се справи със съпротивата на намиращия се на 84-то място Даниел. Мачът продължи 2 часа и 26 минути, а крайния резултат бе 7-6(5) 6-4 7-5 в полза на състезателя от Гърция, който беше запратен да играе чак на корт 18 и сякаш през тази година ще трябва тепърва да докаже, че мястото му е сред фаворитите.

Циципас започна мача си от първия кръг на Уимбълдън пределно концентриран. След като спечели няколко бързи гейма на 0, гъркът съумя да нанесе и първия пробив в гейм номер 4, а след като отново безпроблемнно си взе подаването, изглеждаше, че развръзката в първия сет ще бъде много бърза. Даниел определено не беше съгласен с това стечение на събитията и отговори на предизвикателството, след като първо успя да върне пробива, а впоследствие спечели гейм, продължил над 10 минути, за да направи резултата 4-4. Равностойната игра на двамата доведе първия сет до тайбрек, в който Циципас бе една идея по-прецизен и поведе с 5-2 точки и макар да изпита леки колебания, успя да спечели сета от 4-тата си възможност. 

Двамата тенисисти продължиха да бъдат много стабилни при своите подавания в началото на 2-рия сет, но Циципас отново успя да стигне до ранен пробив, макар и с известна доза късмет.Той подобри представянето си на ретур и постоянно притискаше японеца, който от своя страна успя да отрази точки за нов пробив в 3 последователни гейма.

Тази нелека задача ми помогна да остане в сета, а големия му шанс дойде, когато по-високоранкираният му опонент сервираше за спечелването на 2-рия сет. Непоставеният играч си извоюва 3 възможности за връщане в сета в последния момент, но фаворитът в двубоя не позволи това да се случи и с няколко добри разигравания удвои преднината си и остана само на сет от победата.

Знаейки, че няма какво да губи, японецът отпусна ръката и заигра по-агресивно в третия сет. На няколко пъти той бе близо до пробив, с който да се откъсне в резултата, ала балканецът така и не позволи това да се случи. Така се стигна до 11-тия гейм, в който след няколко грешки на Даниел, световният номер 11 нанесе и последния фатален удар, пробивайки за 6-5, а минути по-късно озакони 3 сетовата си победа с комфортно спечелен сервис гейм.

Така Циципас даде сериозна заявка и си уреди среща във втори кръг с победителя от двубоя Емил Руусовори - Макензи МакДоналд.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Запратен чак на корт 17: Циципас се изпоти срещу японец, но не допусна изненада на Уимбълдън Георги Димитров
Теми:  
atp | Обзори | стефанос циципас | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook