Циципас отрази 4 сетбола срещу шампиона от младежкия Мастърс и е 1/4-финалист в Гщаад

от в 19:00 на 17.07.2024
Георги Димитров

След поредното разочарование на турнир от Големия шлем за Стефанос Циципас, гъркът стартира с победа участието си на турнира в Гщаад, след като се наложи със 7:6(6) 6:3 за 1 час и 44 минути игрово време над младия сръбски талант Хамад Меджедович. Циципас ще се опита бързо да забрави неприятната загуба от Емил Руусовори във втори кръг на Уимбълдън, а турнира в Швейцария е перфектната предпоставка за това, защото световният номер 12 е първи поставен и е сочен за фаворит за титлата.

И двамата тенисисти влязоха концентрирано в двубоя и не изпитаха затруднения в първите си няколко гейма на собствено подаване, като записаха по няколко бързи аса и държаха много висок процент спечелени точки при първи сервис. Меджедович определено се бе подготвил тактически за мача, защото от самото начало търсеше предимно бекхенда на своя съперник, знаейки че гърка може да бъде много колеблив от тази страна. 

Първите възможности за пробив се откриха пред Циципас в 7-мия гейм, след няколко грешки от ракетата на сърбина. Изглежда, че те бяха предизвикани от топлото време, защото Меджедович очевидно не се чувстваше добре на корта и поиска медицински таймаут на точка за пробив на съперника.Лекарите измериха кръвното и проведоха дълга консултация със сърбина, преди той да се завърне обратно на корта и чрез страхотна къса топка да отрази и втората възможност за пробив.

Циципас доста се изнерви от случващото се и започна да прибързва в разиграванията, което доведе до 3 поредни сетбола за съперника му в 10-тия гейм. Все пак световният номер 12 запази самообладание и успя да остане в сета, изравнявайки за 5:5. Логичното се случи и първият сет се реши в тайбрек, а в него по-прецизен се оказа Стефанос Циципас, който успя да отрази още един сетбол, този път на сервис на съперника и след 8:6 точки поведе в отделните части.

Вторият сет започна с нова възможност за пробив за Меджедович, но той отново не съумя да се възползва. Циципас започна да играе все по-агресивно и драстично намали броя на грешките си, а това веднага даде отражение на корта. Така в 6-тия гейм се стигна и до брейк, с който фаворита се откъсна с 4:2 в резултата и не му отне много време, преди да спечели и втория сет с 6:3 гейма.

 На четвъртфиналите Циципас ще се изправи срещу Фабио Фонини, който днес направи фамозен обрат срещу Хуан Пабло Варияс, след като изоставаше с 6:3 5:3 и 40:15, но върна лентата назад и показа на какво е способен, за да спечели двубоя в три сета.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Циципас отрази 4 сетбола срещу шампиона от младежкия Мастърс и е 1/4-финалист в Гщаад Георги Димитров
Теми:  
atp | гщаад | Обзори | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook