Цветана Пиронкова срещу Андреа Петкович - анализ, коефициенти и очаквания

от в 18:43 на 27.09.2020
Марк Хаджижеков

Българското участие на Ролан Гарос няма да се състои само от Григор Димитров, тъй като по подобие на тазгодишния US Open ще можем да очакваме женската надпревара с най-голям интерес заради участието на бившата ни първа ракета - Цветана Пиронкова. Пловдивчанката сюрпризира целия тенис свят преди малко повече от две седмици, когато достигна до четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ в ролята на състезателка без ранкинг. Всъщност Цвети отсъстваше три години от професионалния тенис поради майчинство, но влседствие на представянето си в Ню Йорк тя достигна до 157-то място в света. Двубоят е утре в 12:00 часа българско време! Вижте пълната програма на този линк!

Пиронкова обаче не е взимала участие на професионален турнир на землена настилка от около три години и половина насам. Полседният мач на червен корт за Цвети се е състоял именно в Париж в края на май 2018 г., когато сънародничката ни отстъпва на Елина Свитолина в три сета. Липсата на игрова практика на клей със сигурност ще окаже влияние, но в Ню Йорк Цвети много ясно заяви, че стане ли дума за нея, винаги трябва да очакваме неочакваното. 

Откритото първенство на Франция не е любимият турнир на Пиронкова. Сред низ от поражения в първи и втори кръг обаче изпъква един рейд до четвъртфиналите на турнира през 2016 г., когато българката отстъпва на Саманта Стоусър, а това е поредното доказателство, че Цвети може да стане безкрайно опасна за всяка съперничка, набере ли скорост, която да ѝ позволи да навлезе достатъчно дълбоко в основната схема на надпреварите. 

Пловдвичанката вкуси първото си поражение от три години насам на четвъртфиналите в САЩ от Серина Уилямс, като жребият направи така, че двете тенисистки да могат да се изправят една срещу друга още във втория кръг на Ролан Гарос. Преди това обаче Пиронкова ще трябва да се изправи срещу препятствието Андреа Петкович.

Какво можем да очакваме от Андреа Петкович? 

И Петкович, подобно на нашата сънародничка, не може да се похвали с много турнирни изяви напоследък. Всъщност германката изигра последния си двубой от веригата на WTA чак през октомври миналата година, а контузия в коляното я изкара извън състезателна дейност оттогава насам. Заради това в момента родената в Тузла в Босна и Херцеговина тенисистка заема 95-тата позиция в ранглистата. 

За Петкович определено може да се каже, че се чувства комфортно на парижанския клей; немската представителка може да се похвали с достигане до полуфиналите през 2014 г., както и до четвъртфиналите през 2011 г. Цялостният баланс на Андреа на Откритото първенство на Франция представлява 18 победи и 9 загуби, докато балансът на Цвети сочи паритет от 12 победи и също толкова поражения. 

Двете тенисистки притежават доста сходни характеристики; и двете са на 33 години, играят с дясна ръка и са високи точно 180 см. Пиронкова и Петкович са се изправяли една срещу друга два пъти, като и от двете срещи до настоящия момент е изминало много време. Първият двубой идва през далечната 2007 г., когато Цвети надделява в Братислава с 6:2 6:3, но седем години по-късно германката взима реванш на ,,Турнира на шампионките" в София след 7:5 6:2. 

Статистиката фаворизира Петкович

По-константното представяне на Петкович в Париж определено трябва да се вземе предвид при избора на фаворит в срещата. Цвети, от друга страна, може да се позовава на същинския ренесанс в своята кариера, който ѝ позволи да достигне до 80%-ова успеваемост в мачовете си през сезон 2020. За съперничката на пловдивчанката пък предстоящият двубой ще бъде първа официална среща за годината. 

Какво сочат коефициентите? 

Букмейкърите обаче определят именно Цвети Пиронкова за фаворит за спечелването на мача. Шансовете на българката са оценени на коефициент от 1.61, докато тези на нейната опонентка - на 2.30. Двусетовият успех в полза на пловдивчанката е оценен на ставка от 2.37, като победа в три части за Пиронкова пък се оценява на вероятност от 4.00 пункта. 

Триумф за Петкович се изчислява на значително по-нисък коефициент, като успех в последователни части за германката се прогнозира с вероятност от 3.75, а ставката пада рязко, стане ли дума за победа в три сета за Петкович - в такъв случай коефициентът показва 5.50


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Цветана Пиронкова срещу Андреа Петкович - анализ, коефициенти и очаквания Марк Хаджижеков

Коментари





Следвайте ни в Facebook