Цветана Пиронкова срещу Арина Сабаеленка - анализи, очаквания и коефициенти

от в 18:36 на 25.03.2021
Калоян Соколов

Цветана Пиронкова участва на турнира в Маями за пръв път от 2017-а година насам, но показва нагледно как изобщо не е забравила да играе на кортовете във Флорида и вече записа три поредни победи, за да се класира за втория кръг на основната схема. Там нейна съперничка ще бъде Арина Сабаленка, която е сред тенисистките в най-добра моментна форма и шансовете на Цвети на пръв поглед не изглеждат толкова големи, само че нашето момиче неведнъж е показвало, че е способно на изненади, така че нека заедно да анализираме по какъв начин сензацията би могла да бъде осъществена.

Какво да очакваме от Арина Сабаленка?

Беларускинята е една от най-мощно удрящите състезателки в Тура и постоянно просперира в световната ранглиста. Към момента тя се намира под номер 8 в подреждането на WTA, като е завоювала девет трофея през своята кариера. Последната ѝ титлата бе спечелена на надпреварата в Абу Даби през този сезон, в който Арина демонстрира блестяща игра и е надделява в цели 11 от общо 15 срещи.

Сабаленка също така е една от водещата състезателка при двойките, където наскоро се поздрави със спечелването на Аустрелиън Оупън в тандем с Елизе Мертенс. Това показва колко компетентна е Арина и в близост до мрежата, което е атестат, че тя далеч не може да бъде определена като еднотипна състезателка, която разчита единствено на мощните си удари от дъното на корта.

Световната номер 8 разполага с невероятна огнева мощ при изпълненията си и е способна да обезличи всяка една състезателка в даден ден. Най-доброто ниво на Сабаленка е напълно недостижимо за почти всяка една нейна опонентка и единствено можеш да се надяваш тази своеобразна буря от уинъри да отмине възможно по-скоро.

Нестандартните ходове също не са химера за беларускинята, тъй като тя нерядко прибягва до късите топки, които изпълнява  с отлично чувство и са отличен неин съюзник, след като вече е изкарала другата тенисистка далеч зад основната линия. Няма как да не споменем и бомбения начален удар на Арина, който може да носи купища лесни точки в нейния актив.

При играта си на ретур пък тя гледа да е максимално агресивна, като атакува безкомпромисно при по-къси начални удари и обикновено се справя повече от убедително в подобни ситуации.

Как може да противодейства Цветана Пиронкова?

Истината е, че Цвети няма нужните оръжия да надиграе противничката си и сериозното физическо надмощие на Сабаленка определено накланя везните в нейна полза. Пиронкова трябва да се надява беларускинята да е далеч от най-високото си ниво на игра, защото в противен случай мисията ѝ става почти невъзможна.

Добрата новина за първата ни ракета е, че третата поставена е състезателка, която е много податлива на серии настроения, а това дава надежди, че българката би мога да разстрои именитата си съперничка при един евентуално силен старт. Именно началните минути ще бъдат ключови, защото можем да очакваме истински тенис рецитал от ракетата на Сабаленка, ако тя спечели няколко бързи гейма.

Нашата сънародничка трябва да изпълнява второто си подаване със значително по-висока линейна скорост, тъй като в противен случай често дори няма да може да играе с топката след изпълнението му. Точно по тази причина вкарването на висок процент първи сервис е напълно задължително условие за пловдивчанката в предстоящия мач.

Родната ни представителка не бива да предоставя напълно инициативата, когато има възможност да играе с по-голяма острота и да се опитва да отнема инициативата от Сабаленка, щом получи такъв шанс, защото световната номер 8 няма навика да се брани и определено не е от най-маневрените състезателки в Тура.

Ясно е, че ритъмът на игра ще бъде задаван от беларускинята, но Пиронкова трябва да бъде изобретателна в защитата си и да използва своите подсечени удари, променяйки темпото на разиграването. Късите слайсове също биха могли да бъдат вариант, с който шампионката от Абу Даби да бъде хваната неподготвена. Важно е топката да бъде връщана в половината на Сабаленка с дадена характеристика в самото изпълнение, тъй като в противен случай разиграването ще приключи скоропостижно с успех на фаворитката.

Очаквания и коефициенти

Признавам си, че евентуална победа на нашето момиче ми се струва по-скоро като един твърде хубав блян, отколкото като реална възможност, ала Пиронкова неведнъж е показвала възможността си да печели срещи от позицията на пълен аутсайдер и силно се надявам това да се случи отново днес.

Букмейкърите също не дават особено големи шансове на Цвети, предлагайки ставка за нейна победа от 4.00, докато евентуален триумф на беларускинята се котира на 1.25, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, като ние се надяваме този път случаят да бъде точно такъв и Цветана Пиронкова да ни зарадва с победа, а срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Цветана Пиронкова срещу Арина Сабаеленка - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
Анализи | Арина Сабаленка | бгтенис | превюта | цветана пиронкова

Коментари





Следвайте ни в Facebook