Цветана Пиронкова срещу Серина Уилямс - анализ, коефициенти и очаквания

от в 22:49 на 29.09.2020
Марк Хаджижеков

Всички очаквахме точно този сблъсък, когато жребият бе изтеглен в четвъртък. Ето че сблъсъкът между Цвети и най-великата тенисистка в историята на женския тенис отново става факт, като всички очакваме с нетърпение да видим как ще се представи нашата сънародничка. Дали Цвети утре ще вземе реванш след загубата от Серина на US Open, предстои да разберем. А ето и какво говорят числата преди дългоочаквания сблъсък: 

Серина Уилямс е най-голямото препятствие в женския тенис... на която и да е настилка 

Факт е, че (особено последните години) американката залага на екстремно агресивния стил на игра, като мощните ѝ удари от дъното на корта често остават без отговор от нейните опонентки. Това обаче не означава, че Серина не може да играе добре и на бавните кортове - всъщност по-малката от сестрите Уилямс е спечелила цели три пъти Откритото първенство във Франция през легендарната си кариера - това се случва през далечната 2002 г., както и през 2013 г. и 2015 г. 

Всички сме наясно с безспорните качества на Серина, която неведнъж е сюрпризирала света на тениса, а и този отвъд него, с борбеността, непримиримостта и състезателния си дух, които са ѝ донесли цели 23 титли от Големия шлем. Годините обаче не прощават, като възрастта вече оказва своето влияние и на величието Серина Уилямс. 

Американката премина през майчинство и се намираше в меко казано незавидна форма, но физическата ѝ кондиция се подобряваше постепенно с всеки изминал турнир. В момента Серина е в доста прилична спортна форма, но 39-те години определено влияят на придвижването на живата легенда на женския тенис, която често трябва да залага на свръх хазартни отигравания в опитите си да скъси продължителността на разиграванията от дъното на корта. 

Това несъмнено пречи на бившата номер едно да се представя на познатото ниво на червените кортове в Париж, като от 2016-та година насам (когато Серина достига за последно финал на Ролан Гарос) американката може да се похвали с едва пет победи и две загуби. 

А на какво е способна Цвети? 

Пловдивчанката се намира в забележителна форма, откакто реши да възобнови своята кариера. Всъщност именно липсата на достатъчно изиграни мачове и игрова практика попречи на Пиронкова да ,,довърши" Серина в Ню Йорк. Бившата първа ракета на България водеше на американката със сет и пробив, но с течението на двубоя липсата на физическа изздръжливост, както и болките в областта на дясното бедро на Цвети, си казаха думата. 

Сега обаче можем да се надяваме, че Цвети няма да изпитва умора, и ще бъде значително по-свежа, тъй като този път двубоят ще се състои още във втория кръг на надпреварата. 

Тазгодишните условия на Ролан Гарос могат да се определят като ,,нож с две остриета", стане ли дума конкретно за този мач. По-бавната настилка ще пречи на Серина да разгърне пълноценно мощта на ударите си от основната линия, като скоростта на иначе нейния светкавичен сервис също така ще бъде ощетена. 

От друга страна, по-бавните условия ще бъдат подходящи за Уилямс, която ще може сравнително лесно да генерира сила в ударите си благодарение на удобния отскок на топката. Цвети обаче също ще може да се възползва от условията на тазгодишните парижки кортове, тъй като плоските ѝ удари ще бъдат съвсем подходящи за конструиране на множество разигравания на влажната настилка. 

Двете са играли общо пет пъти, като досега нашето момиче няма победа 

Двете тенисистки всъщност имат мач помежду си в Париж. Той се състои през 2007 г., когато пловдивчанката дори печели първата част, но в крайна сметка отстъпва след 5:7 6:1 6:1 в първия кръг. През 2011 г. пък двете играят в Ийстбърн, а сюжетът е сходен - Цвети печели първата част, но допуска обрат - 1:6 6:3 6:4. В Пекин през 2014 г. Серина пък надделява с рутинното 6:2 6:3, като година по-късно в Синсинати американката постига отново двусетова победа - 7:5 6:3. Последният мач помежду им е все още ,,пресен"; 4:6 6:3 6:2 в полза на Серина на четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ. 

Ясно е, че за да има обективен шанс за успех, Цвети ще трябва да разчита на силен старт, както е направила в три от досегашните си пет срещи с 23-кратната шампионка от Големия шлем. Българката ще трябва също така да се опитва да накъсва темпото чрез употреба на къси топки, които могат да се радват на внушителна успеваемост заради сегашното състояние на кортовете в Париж. Извади ли извън баланс съперничката си, Цвети ще разполага с всички шансове да се поздрави с една от най-големите победи в кариерата си. 

Какво смятат букмейкърите? 

Серина е фаворитка за спечелването на двубоя, но разликата между двете не е и толкова фрапантна. Шансовете за успех на американката са оценени на ставка от 1.36, докато тези на втората ни ракета - на 3.20. Наблюдава се по-осезаема разлика обаче, стане ли дума за конкретна прогноза, свързана със сетовете на двубоя. Чиста победа за Серина се изчислява с вероятност 1.90, докато шансът за успех за американката в три сета се оценява на коефициент от 3.75. Ставката обаче рязко пада при прогноза за победа на Цвети в два сета - 5.00. Шансовете за победа на Пиронкова в три сета пък са оценени на 7.00 пункта. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Цветана Пиронкова срещу Серина Уилямс - анализ, коефициенти и очаквания Марк Хаджижеков
Теми:  
ролан гарос | серина уилямс | тенис анализи | цветана пиронкова

Коментари





Следвайте ни в Facebook