Турнирът на изненадите: Световният №5 също бе повален след немислим обрат в Торонто

от в 23:03 на 10.08.2023
Мирела Николова

Каспър Рууд се превърна в петия член на топ 10, който не успява да достигне до четвъртфиналната фаза на Мастърса в Торонто. Норвежецът, който се намира под номер 5 в световната ранглиста, допусна немислим обрат срещу Алехандро Давидович Фокина, след като водеше с 5:3 30:0 в решителния трети сет, но позволи да се стигне до тайбрек, с който испанският тенисист сложи точка на спора в своя полза - 7:6(4) 4:6 7:6(4), след 3 часа и 3 минути игра. Така 37-ият в света продължава към четвъртфиналите, където му предстои да премери сили с Макензи Макдоналд.

В откриващата част ибериецът бе значително по-агресивният тенисист от двамата, заради което уинърите в неговия актив се трупаха непрестанно, но едновременно с това нарастваха и непредизвиканите му грешки. Така Рууд се сдоби с 4 брейкбола в хода на частта, но в тези моменти испанецът успяваше да намери началния си удар и да не допусне да се стигне до брейк. От своя страна, световният №5 също демонстрираше стабилност на собствено подаване и така развръзката дойде в тайбрек. Там Фокина доминираше изцяло случващото се на корта и бързо излезе напред с 6:2 точки, след което бе само въпрос на време да узакони предимството си в отделните части.

Във втория сет интензитетът в играта на испанеца спадна, а освен това зачестиха и непредизвиканите му пропуски. Скандинавецът побърза да се възползва от колебанията на своя съперник и съумя да осъществи първия пробив в срещата, за да поведе с 3:1. Макар да позволи връщане на брейка за 3:3, то Рууд продължи да бъде по-солидният тенисист от двамата и съвсем скоро постигна нов пробив, за да вкара двубоя в трети решителен сет.

Финалната част започна по мечтан начин за фаворита, който удължи победната си серия, осъществявайки пробив за начало на сета и повеждайки с 2:0. Последва обаче мобилизация на Фокина, който с напредване на времето намери оптималния си ритъм на игра и печелившите му удари отново изобилстваха. Въпреки това Рууд успяваше да опази аванса си до 5:4, когато обаче допусна серия от грешки, довели до пробив в последния възможен момент и изравняване за 5:5. Така и този сет бе решен в тайбрек, който изцяло повтори сценария от дебютната част, тъй като испанецът съумя да покаже най-доброто, на което е способен, и след няколко великолепни офанзиви подпечата крайната си победа.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Турнирът на изненадите: Световният №5 също бе повален след немислим обрат в Торонто Мирела Николова
Теми:  
atp | алехандро давидович фокина | каспър рууд | Обзори | торонто

Коментари





Следвайте ни в Facebook