Тъжен край на сезона: Григор бе близо до невероятен обрат, но отстъпи пред Зверев

от в 19:33 на 04.11.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров изигра поредния си мач на много високо ниво през последните месеци, затруднявайки в максимална степен поставения под номер четири Александър Зверев, но по-вискоранкираният играч показа здрави нерви в решителните мигове и логично се наложи със 7:6(4) 6:7(3), с което си гарантира класиране за четвъртфиналите на Мастърса в Париж, където ще го очаква един измежду Каспър Рууд и Маркос Гирон.

Така нашето момче приключва с участието по турнири за годината и му предстои над двумесечна пауза, през която да възстанови физическия си запас от сили и да се подготви максимално добре за битките през сезон 2022.

Първият сет не започна по най-добрия възможен начин за българина, тъй като му се наложи да спасява три поредни точки за пробив при 1:1 гейма, но сънародникът ни не се разколеба по никакъв начин и съумя да се измъкне от трудното положение. Зверев обаче продължаваше да пласира много дълбоко своите ретури, докато форхендът на хасковлията често биваше пресилван и грешките се трупаха от по-силната страна на Димитров. Това позволи на световния номер четири да осъществи така желания пробив, а впоследствие затвърди предимството си безпроблемно, за да поведе с 5:3.

Тогава първата ни ракета повиши значително равнището си, използвайки изключително интелигентно слайса си, който никак не се нравеше на почти двуметровия германец, и Григор все по-често надделяваше в продължителните размени. Началният удар на Саша пък претърпя сериозен спад, което позволи на родния ни представител да възвърне паритета и дори да поведе за 6:5.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, където фаворитът пръв направи мини брейк, след като Гришо не се възползва от една недотам прецизно изпълнена къса топка и поднесе топката на ракетата на германеца. Последва тежка размяна, която също отиде в актива на Зверев, а самочувствието вече струеше от него и това ясно се видя след смяната на полетата, когато четвъртият поставен постигна ас от втори сервис. Най-добрият ни тенисист продължи да се бори и отрази първите два сетбола пред противника си, ала германецът си отвори отлично корта при следващата точка и завърши с рутинно форхенд воле.

Втората част предложи тотална доминация на сервиращите, които вкарваха висок процент от първите си подавания и оттам насетне с лекота развиваха предимството си. Първите колебания дойдоха от страна на Зверев, чийто сервис ставаше все по-бавен и Димитров получи възможност за пробив при 4:4, но последва странна неточност от форхенд в центъра на мрежата.

Нервите обаче продължиха да властват в полето на Саша, който се оказа догонващ с 0:30 в единадесетия гейм, само че записа четири последователни точки в актива си и така принуди българина да подава за оставане в сблъсъка. Последва тежко изпитание пред родния ни представител, като той трябваше да отразява два мачбола. В този миг Григор реагира по шампионски, отговаряйки с чудесна акция към мрежата и печелившо драйв воле, а впоследствие влизането във втори тайбрек изглеждаше предрешено.

Там Димитров просто не можеше да сбърка топка и поставяше под постоянен натиск противника си. Серията на Гришо достигна до осем поредни точки в сметката му. Влизането в решителна част изглеждаше само въпрос на време, тъй като форхендът на родния ни представител просто опустошаваше дефанзивата на Зверев и първата ни ракета можеше да размаха победоносно юмрук във въздуха съвсем скоро, защото имахме пълно равенство в резултата.

Надмощието на Григор се пренесе трайно и в третия сет, където веднага той получи шанс да вземе съперниковото подаване, ала последваха два пресилени подсечени бекхенда и германецът за пореден път се спаси на косъм. Хасковлията продължаваше да е далеч по-убедителен на собствен начален удар и диктуваше хода на почти всяко разиграване, докато бвишият финалист от Шлема изглеждаше силно разклатен и се задоволяваше с вкарването на топката в центъра на корта.

Разпадът в действията на Саша продължаваше с пълни сили, което донесе три поредни брейкбола пред нашето момче, но отново подходът на Димитров беше твърде пасивен и Зверев оцеля, за да станем свидетели на паритет за 3:3. Напрежението пък с пълни сили се пренесе на плещите на поставения под номер 16, защото германецът дръпна с 15:40 и веднага материализира открилата се пред него възможност.

Мъките за световния номер четири нямаха край, ала сякаш наблюдавахме един омагьосан кръг и по-младият от двамата намери пътя към това да затвърди аванса си и да се откъсне напред с 5:3. Съпротивителните сили на Димитров изглеждаха на изчерпване, докато шампионът от Виена показа по-здрава воля и се наложи в това близо тричасово зрелище.

 

 

 

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Тъжен край на сезона: Григор бе близо до невероятен обрат, но отстъпи пред Зверев Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | бгтенис | григор димитров | Обзори | париж мастърс

Коментари





Следвайте ни в Facebook