Твърде добър: Синер не остави никакви шансове на Григор във финала и е новият шампион в Маями

от в 22:20 на 31.03.2024
Калоян Соколов

Яник Синер защита реномето си на най-добрия тенисист от началото на годината и надигра Григор Димитров по всеки един показател. Италианецът изнесе същински тенис мастър клас, като допусна едва 9 непредизвикани грешки срещи 23 на българина, а накрая световният номер три можеше да вдигне победоносно ръце, завоювайки своята дебютна титла в Маями - 6:3 6:1. 

За Григор все пак остават множество позитиви от турнира, започвайки от трите поредни победи над състезатели от топ 10 и най-вече с неговото собствено завръщане в челната десетка на света. Сега за българина предстои седмица на заслужена почивка. след което го очаква началото на клей сезона и неговия любим Мастърс в Монте Карло, където е достигал на три пъти до 1/2-финалите.

Двубоят започна с два сгрешени форхенда на Синер, а родният ни представител пласира първия си ас, за да си осигури три геймбола. Тогава дойде ред на първото по-дълго разиграване, в което Григор устоя на атаките от другата страна на мрежата и откри резултата в геймовете. Постепенно италианецът стабилизира играта си и нямаше трудности да изравни скоропостижно, ни продължаваше да няма отговор за началния удар на 11-ия поставен, който влизаше безотказно и това му даваше възможност да ниже лесни точки на сметката си. 

Четвъртият гейм предложи първата по-сериозна битка между двамата. Димитров изстреля топовен печеливш ретур от бекхенд, след което избуха с форхенд уинър по правата и си заслужи точка за пробив. В нея около един сантимеър не стигна на хасковлията да вкара длановия си удар по диагонала, а оттам насетне световният номер три направи достатъчно, за да стигне до паритет при 2:2.

Този момент вдъгна увереност на шампиона от Мелбърн, който съумя да размине налетелия на мрежата си съперник и поведе с 15:40 в следващия гейм. По-нискоранкираният тенисист отреагира с прекрасно изпълнен бекхенд по диагонала, само че наред беше нов страхотен пасингшот на италианеца, което маркира дебютния брейк в срещата. Третият поставен продължи да доминира в следващите минути и се сдоби с шанс да дублира преднината си, но Димитров се спаси с превъзходен печеливш бекхенд по правата.

Трудностите пред Григор не се изчерпваха дотук, тъй като той трябваше да види как топката профучава покрай него за пореден път, само че това не го обезкуражи и той затвори гейма с поредния си топовен форхенд, намалявйки изоставането си до 3:4.

Осмият гейм предостави известна възможност пред 12-ия в света, защото Синер допусна първата си двойна грешка, ала бекхенд ретурът изневери на нашия сънародник и 22-годишният играч увеличи аванса си до 5:3, а впоследствие осъществи още един пробив с помощта на нов зашеметяващ минаващ удар на южнотиролеца, който сложи точка на спора в откриващия сет.

Бившият номер три стартира много агресивно във втората част, но миналогодишният финалист продължаваше да изумява със своята контра игра и нямаше никакъв ефект от излизанията напред на родния ни представител. Добрите новини бяха свързани с обстоятелството, че Димитров най-после намери отново първия си сервис, но тази радост продължи за кратко, тъй като Синер получи шанс да играе почти само на второ подаване в четвъртия гейм и просто не остави шансове на вече поуморения си съперник, който предаде подаването си.

В крайна сметка, то сякаш самият Григор спря да вярва в победата и сгреши елементарен смач на празен корт, с което италаинецът достигна до втори пореден брейк и много скоро финалът на турнира вече беше в историята след само час и 13 минути игрово време.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Твърде добър: Синер не остави никакви шансове на Григор във финала и е новият шампион в Маями Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | маями | Обзори | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook