Уимбълдън: 20-годишната Шнайдер отстрани в първи кръг бивша №1 и финалистка в турнира

от в 19:10 на 01.07.2024
Георги Димитров

Намиращата се във формата на живота си Даяна Шнайдер сътвори страхотен обрат срещу бившата номер едно и някогашна финалистка на Уимбълдън, Каролина Плишкова, в първия кръг на тазгодишната надпревара. След като през миналата седмица спечели титлата в Бад Хамбург, младата рускиня изглеждаше на път да отпадне още на старта на най-силния турнир на тревна настилка, след като загуби първия сет и изоставаше с пробив във втория от бившата номер 1 при жените. Шнайдер обаче не се предаде и за около 2 часа и половина спечели безспорно най-интересния двубой при жените от днешната програма с резултат 4-6 6-4 7-5.

И двете тенисистки явно нямаха желание да опознават играта на съперничката си в началните геймове и започнаха изключително агресивно с мощни удари от двете страни. Това разбира се доведе и до доста грешки от двете страни и след като си размениха по един бърз сервис гейм за 1-1, Плишкова първа стигна до точка за пробив и макар да бе само една такава, чехкинята успя да се възползва и поведе с 2-1, а след това съумя да затвърди пробива и увеличи още повече аванса си.

Младата рускиня бързо се оттърси от спада в играта си и след като спечели подаването си и намали резултата на 2-3, успя да стигне до 3 точки за връщане на пробива, но добрия начален удар на опитната Плишкова се измъкна от трудното положение. До края на първия сет и двете изглеждаха стабилни на сервис и с бързи комбинации печелеха своите геймове. Така се оформи и резултата в първия сет, а именно 6-4 в полза на Каролина Плишкова.

Шампионката от миналата седмица започна колебливо и втория сет, като след поредица от грешки даде шанс за нов пробив на съперничката си, но Плишкова не успя да се възползва. Все пак, след нова серия от разменени подавания, се стигна до пробив за 3-2 и намиращата се на 46-то място в ранглистата чехкиня изглеждаше много близо до победата.

Тогава обаче се появиха и неприятните двойни грешки, които съпътстват бившата финалистка през нейната цяла кариера и това помогна на Шнайдер веднага да върне пробива и да изравни геймовете. Следващите минути бяха критични и за двете състезателки, като младата рускиня съумя да спаси общо 3 точки, преди да успее да стигне до 0-40 на сервис на съперничката си в десетия гейм, а те бяха под формата на 3 поредни сетбола.

Опитната чехкиня обаче неведнъж се е измъквала от подобни ситуации, а добрия и начален удар я извде до това да отрази и трите сетбола. Радостта на Плишкова не бе дълга, тъй като след поредната нейна грешка се стигна до сетбол номер четири, който Шнайдер не пропусна и изравни сетовете, печелейки втория с резултат 6-4.

Чехкинята не позволи на изпуснатия втори сет да разстрои нейната игра и започна третия сет с пробив. Изглеждаше, че той отново ще бъде върнат мигновено, но чехкинята показа характер и навакса пасив от 0-40, за да поведе с 2-0 гейма.

Отговорът на Шнайдер не закъсня и тя възстанови равенството 2-2. Двете си размениха по два добри сервис гейма преди да се стигне до ново 0-40, но този път на сервис на рускинята, която опряна до стената, намери сили и спечели подаването си, повеждайки с 5-4. Плишкова трябваше да сервира под напрежение за оставане в турнира и след няколко непредизвикани грешки се стигна до мачбол за Шнайдер, като отново сервиса спаси по-опитната състезателка.

Геймът продължи над 10 минути и след като се наложи Плишкова да отразява още един мачбол, тя най-накрая спечели гейма и изравни за 5-5. Шнайдер запази концентрация и се абстрахира от пропуснитате мачболи, печелейки комфортно подаването си за 6-5. Напрежението отново бе изцяло върху Плишкова, която продължи да допуска неточности и даде нова възможност за спечелване на мача на своята съперничка. Младата рускиня този път не пропусна открилата се възможност и затвори третия сет с резултат 7-5, потвърждавайки великолепната форма, в която се намира.

Във втори кръг Шнайдер ще играе срещу победителката от двубоя между Елза Жакмо и Слоун Стивънс.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Уимбълдън: 20-годишната Шнайдер отстрани в първи кръг бивша №1 и финалистка в турнира Георги Димитров
Теми:  
wta | даяна шнайдер | каролина плишкова | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook