Уимбълдън: Швьонтек оглавява схемата; Серина пред мач с вицешампионката (жребий)

от в 14:15 на 24.06.2022
Мартин Петков

Днес бе изтеглен жребият за тазгодишното издание на Уимбълдън, който отреди до голяма степен небалансирано разпределение на силите, след като горната половина на схемата изглежда далеч по-оспорвана, както и на пръв поглед най-интригуваща се очертава да бъде втората четвъртина, в която попадат три Шлем шампионки и ни предстои да се насладим на множество битки противопоставящи различни генерации. Също така един от най-чаканите сблъсъци в хода на турнира се очаква да бъде във фазата на полуфиналите между настоящата доминантка в женския тенис Ига Швьонтек и Серина Уилямс, която дълги години заемаше тази функция, но в момента се завръща след 12-месечно отсъствие от кортовете в опит за последно да блесне, преди да настъпи краят на славната ѝ кариера. Нека обаче сега да разгледаме в детайли жребия за предстоящата надпревара.

Схемата се оглавява от шампионката на Ролан Гарос - Ига Швьонтек, която ще стартира срещу квалификантка, а във втори кръг я очаква двубой с победителката измежду участващата с ,,уайлдкард" домакинска представителка Сонай Картал и Данка Ковинич. При две победи световната №1 най-вероятно ще се изправи срещу поставената под №27 Юлия Путинцева, където при нов успех Швьонтек ще достигне осминафиналите, където може може да срещне някоя измежду ,,мейджър" шампионката Барбора Крейчикова и все още търсещата първата си победа на трева Жил Тайхман. В същата четвъртина жребият постави още Гарбинье Мугуруса, която е бивша победителка на кортовете в ,,All England Club", като компания на испанката сред Шлем шампионките правят Слоун Стивънс и Бианка Андреску, а при поставените виждаме световната номер 9 Джесика Пегула, придружавана от Елена Рибакина и Шелби Роджърс.

Бадоса пък предвожда втората четвърт, която несъмнено се очертава като най-взривоопасната предвид имената и шампионките, които виждаме в нея. Испанката междувременно ще открие турнира си с мач срещу преминалата квалификациите Луиза Чирико, след което я очаква потенциален двубой с Ирина Мария Бара или Клои Паке. В трети кръг за Бадоса предстои евентуален сблъсък в тежка категория срещу Петра Квитова, която е двукратна победителка на най-стария тенис турнир, докато във фазата на осминафиналите положението за четвъртата в света остава все така трудно и я очаква среща с друга шампионка от Уимбълдън в лицето на Симона Халеп, ала за целта румънката първо трябва да преодолее номер 21 в схемата Камила Джорджи. 

В тази част от схемата място още намери и 23-кратната победителка в турнирите от Шлема - Серина Уилямс, която посредством ,,уайлдкард" се включи на надпреварата в английската столица, като ще търси своя 24-и ,,мейджър" триумф и 8-и на ,,свещената трева". За американката предстоят множество битки по пътя дори само към четвъртфиналите, където навярно ще срещне една от гореизброените, след като за място в топ 8 ще трябва да се справи с конкуренцията на финалистката от миналогодишното издание Каролина Плишкова, както и с тази на младите си сънароднички Кори Гоф и Аманда Анисимова.

Най-високопоставена в третата четвъртина е световната №3 и настояща четвъртфиналистка от турнира Онс Жабер, която ще открие участието си срещу квалификантката Мирям Бьорклунд, а впоследствие ще срещне навярно състезателка извън първите 100 на ранглистата, преди в трети кръг да оформи сблъсък с една измежду тийнеджърката Даян Пари и ветеранката Кая Канепи. В осмината предвождана от тунизийката попадна още бившата първа ракета на света Анджелик Кербер, която завоюва една от трите си ,,мейджър" титли именно на Откритото първенство на Великобритания. Сред останалите тенисистки намерили място в третата четвърт са небезизвестните американки Мадисън Кийс и Даниел Колинс, които биват съпровождани от Шлем шампионката и надежда на домакинските фенове за триумф Ема Радукану, като трите се очертават за евентуални съпернички на световната номер 3 по пътя към класиране на полуфиналите на най-стария тенис турнир.

Водач в най-долната част на схемата е Анет Контавейт, която ще стартира срещу Бернарда Пера, а във втори кръг я очаква някоя измежду намиращите се около първата стотица Юле Ниймейер и Ксию Уанг. В двубой за място във втората седмица естонката може да се изправи срещу номер 29 в схемата Анхелина Калинина или местната любимка участваща с ,,уайлдкард" в лицето на Джоди Ана Бурадж, където при успех ще си осигури потенциална среща с олимпийската шампионка Белинда Бенчич или Бетрис Хадад Мая, която остава безпогрешна в сезона на трева и е в серия от 13 поредни победи. Фаворитки за евентуална съперничка в четвъртфиналите на световната №2 са петата поставена Мария Сакари и Шлем шампионката Йелена Остапенко, като също така в тази част от схемата попада и първата ни ракета Виктория Томова, която на старта ще се изправи срещу участващата посредством специална покана от организаторите и бивша топ 20 представителка Дария Савил.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Уимбълдън: Швьонтек оглавява схемата; Серина пред мач с вицешампионката (жребий) Мартин Петков
Теми:  
wta | Анджелик Кербер | виктория томова | жребий | ига швьонтек | онс жабер | паула бадоса | петра квитова | серина уилямс | симона халеп | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook