Ужасът на войната: Джокович си спомни за едно от най-травмиращите си изживявания в живота

от в 16:27 на 07.05.2023
Калоян Соколов

Новак Джокович е еталон за психологическа устойчивост на корта и никой не си позволява да отписва сърбина, докато не е приключила и последната точка в мача. Това е напълно разбираемо с оглед на тежкото детство, което е имал Ноле и всички други далеч по-тежи битки, които е спечелил, докато все още не е бил добре познатия ни шампион на корта.

Самият Джокович се върна към едно от най-травмиращите изживявани в своя живот, а именно бомбардировките на НАТО в Белград през 1999-та, когато 12-годишният Новак е видял от първо лице ужаса на войната, а ето и случката, която разказа настоящата първа ракета на света:

"Тъкмо щяхме отново да заспим, когато дойде ред на огромна експлозия. Майка ми понечи веднага да се изправи, но удари главата си в парното и изпадна в безсъзнание. Така едновременно плачехме заради бомбите и заради това, че мама изобщо не реагираше. Баща ми също беше там, а аз изобщо не си давах сметка какво се случва.

За щастие, то татко успешно помогна на мама да се върне на себе си и бързо събрахме най-необходимите си неща, след което излязхоме от къщата. Навън нямаше никакво улично осветлие. Всичко беше изключено. Имаше такъв шум, че не можехме да се чуем помежду си, ако ще и да крещим. Баща ми носеше братята ми, а майка ми отговаряше за вещите ни. Тогава се подхлъзнах и паднах. Отправих поглед нагоре и видях летящ самолет, който пускаше бомби и цялата земя се тресеше.

Разбира се, това е едно от най-травматичните преживявания, които имах в детството си, което продължава да ме спохожда и до днес. Как е възможно големите държави да се обединят и да бомбардират малките страни, безпомощните хора на улицата и просто да унищожават всичко? Това не можах да го разбера. Няма оправдание за войната. Няма оправдание да убиеш някого, за да отнемеш дома му.

Тук говорим за крайна жестокост. Тези събития предизвикаха огромен гняв у мен и всички останали хора в Сърбия. Истината е, че белезите от тези емоции все още не са изчезнали. Аз обаче работих над себе си и се опитах да простя, защото трябва да прощаваме. Нищо не може да подхранва, така както го прави любовта, а тя сама по себе си е прошка. Това е моята философия за живота" - разкрива 22-кратният шампион от Големия шлем.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ужасът на войната: Джокович си спомни за едно от най-травмиращите си изживявания в живота Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | любопитно | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook