United Cup има своя първи финалист: Фриц повали Хуркач и донесе победата на САЩ над Полша!

от в 02:53 на 07.01.2023
Мартин Петков

Финалната фаза на новосформираната отборна смесена надпревара - United Cup, стартира през вчерашния ден, когато се изиграха първите срещи от полуфиналния сблъсък между САЩ и Полша, в който изненади не липсваха. Първата ракета в тима на "янките" Джесика Пегула поднесе огромната сензация, след като постигна разгромен успех над световната номер едно Ига Швьонтек, който беше последван от рутинен триумф на Франсис Тиафо, с което селекцията на американците се доближи на само един успех от място в мача за титлата.

Програмата в Сидни за днешния ден трябваше да започне с битката на първите ракети при мъжете между двете страни, като на корта в мач с решаващо значение излязоха двамата представители на топ 10 в световната ранглиста - Тейлър Фриц и Хуберт Хуркач. Сблъсъкът помежду им представляваше същинско "бижу" за почитателите на силовия тенис, като в крайна сметка едва няколко точки направиха разликата, ала победата в два тайбрек сета беше за американеца след час и 47 минути на корта - 7:6(5) 7:6(5), с което той подпечата триумфа за родината си в съревнованието и я класира за финала на United Cup, където по-късно днес ще научат съперника си от другия полуфинал противопоставящ Италия и Гърция.

Началото на двубоя протече според очакванията, като сервиращите властваха във всяко едно отношение и геймовете се трупаха необезпокоявано в активите им. Само половин час след старта на срещата, то настана време за заключителната фаза от дебютната част, когато под знака на напрежението полякът беше близо до това да се сгромоляса, но съумя скоростно да възвърне баланса в играта си, отразявайки два брейкбола, за да може при идното подаване на противника на свой ред да разполага с такива, които в този случай бяха дори под формата на сетболи. Световният номер 9 обаче далеч не беше готов да се предаде без присъщата на подобен сблъсък битка и благодарение на сервиса си оцеля, като предизвика изиграването на тайбрек, в който двамата вървяха ръка за ръка до самия край, когато Фриц отпусна ръката си в атакуващ план и спечели разиграване, продължило над 15 удара, за да се поздрави с единствения минипробив, донесъл му и откриващия сет на сметката.

Във втората част превъзходството на подаващите беше дори още по-ясно изразено, в свидетелство за което се превърна високата ефективност на първия сервис за всяка от двете страни на мрежата и при резултат 5:5, то все още нито един от двамата не беше достигал дори до дюс при противников начален удар. На база видяното до момента, то по всичко личеше, че ще станем свидетели на нов тайбрек, ала подем в представянето на световния номер 10 означаваше два поредни брейкбола на сметката му или така наречените "скрити сетболи".

Изправен до стената, американецът не остана безразличен към случващото се и демонстрира устойчивостта си за игра под напрежение, като пласира неспасяемо поредица от сервиси и въпреки шансовете за Хуби, то вторият 13-и гейм на сблъсъка беше факт. В него до първата смяна на полетата двамата представители на топ 10 си размениха по един минипробив, преди посредством изключителна игра на мрежата Хуркач да си осигури аванс и два сервиса при 5:4 точки. Тогава обаче настъпи преломният момент, след като ръката на поляка трепна последователно и две топки в аут по-късно, Фриц разполагаше с мачбол, който оползотвори безапелационно на начален удар и предизвика бурна радост в сънародниците си в щаба и по трибуните на Ken Rosewell Arena.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
United Cup има своя първи финалист: Фриц повали Хуркач и донесе победата на САЩ над Полша! Мартин Петков
Теми:  
atp | united cup | полша | САЩ | тейлър фриц | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook