Урок по непримиримост: Григор оцеля на Уимбълдън след втори обрат от 0:2 в кариерата си!

от в 17:49 на 04.07.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров осъществи втория обрат в своята кариера от 0:2 сета и се класира за 1/16-финалите на "свещената трева". Българинът никога не беше постигал нещо подобно до миналогодишния US Open, но изглежда тогавашният триумф над Алекс Молчан се беше запечатал в неговото съзнание и днес той съумя да направи паметно завръщане в двубоя си от втория кръг на Уимбълдън срещу вдъхновения китайски тийнейджър Джунченг Шанг - 5:7 6:7(4) 6:4 6:2 6:4 за 3 часа и 28 минути игрово време.

Още от първите минути се виждаше, че Григор ще има труден ден на корта, като той беше изправен пред брейкбол в дебютното си подаване, но съумя да се измъкне от трудното положение и да поведе в резултата. Сериозно впечатление правеше неумението на българина да се справи с неособено бързите сервиси на тийнейджъра, който печелеше всяка една точка на първото си подаване. Постепенно Димитров намери играта си и имаше два скрити сетбола в своя полза, само че допусна елементарна грешка при драйв воле и предаде гейма с още няколко разочароващи изпълнения от форхенд.

Шанг категорично стоеше по-стабилно на корта и надиграваше нашия сънародник в размените от дъното на корта, а световният номер 10 продължаваше да бъде бледа своя сянка и до голяма степен сам подари сервис гейма си при 5:5, което позволи на азиатеца да сервира за спечелването на сета. Фаворитът хвърли всичко да върне пробива в последния възможен момент, но младокът играеше със завидно самочувствие и отрази 2 брейкбола, за да поведе в отделните части.

Вторият сет стартира кошмарно за родния ни представител, като неточностите продължаваха да се множат от неговата ракета и непоставеният играч осъщести нулев брейк. Димитров усети, че мачът започва да се изплъзва сериозно от неговия контрол и бързо отговори на предизвикателството, връщайки пробива след ефектно стоп воле. Оттам насетне бившият 1/2-финалист нямаше никакъв проблем на собствен начален удар и изглеждаше, че е напът да обърне развоя на срещата, ала световният номер 91 устоя на натиска и доведе нещата до тайбрек.

Там Шанг направи мини пробив още в първата точка, след като спаси много тежък сервис на българина и го разтегна сериозно на мрежата. Григор се бореше с всички сили и смяната на полетата дойде при 3:3, но тогава първата ни ракета изкара лесен ретур в аут, а впоследствие допусна и двойна грешка, която до голяма степен реши нещата и сетовете станаха 2:0 в полза на аутсайдера.

Китаецът загуби само 1 точка в откриващите си две подавания в следващия сет и изглеждаше готов да приключи мача, само че шампионът от Бризбейн не беше казал последната си дума. Нашият сънародник повиши агресията в играта си и отлично миксираше с бекхенд слайса си, който видимо създаваше проблеми на младока. По-опитният тенисист се сдоби с брейкбол при 2:2 и беше безпогрешен в ответната размяна, за да се откъсне напред с 3:2. Тогава азиатецът се опита да хитрува и взе медицинско прекъсване в опит да разбие ритъма на Димитров, но десетият поставен изобщо не се трогна от това и много скоро намали пасива си на 1:2 части.

Надмощието на по-високоранкирания състезател ставаше все по-осезаемо и той започна да печели всички продължителни разигравания. Григор направи 3 пъти повече уинъри, отколкото непредизвикани грешки в четвъртия сет, докато видимо физиката на младока поддаде и бившият полуфиналист реализира два бързи брейка, за да вкара сблъсъка в пета решителна част.

Там българинът започна на изключително високи обороти и веднага взе предина от 2:0, след което спокойно можеше да удвои аванса си, но тийнейджърът оцеля и лека-полека се върна в мача. Димитров обче беше твърдо решен да не се вкарва в излишни драми и до края не позволи на своя съперник дори да си помисли за пробив, завършвайки един от най-сладките и ценни обрати в своята кариера!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Урок по непримиримост: Григор оцеля на Уимбълдън след втори обрат от 0:2 в кариерата си! Калоян Соколов
Теми:  
atp | григор димитров | джунченг шанг | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook