US Open: Монфис продължава да лети високо и прекрати кариерата в Шлема на бивш топ 10 играч

от в 03:20 на 27.08.2024
Калоян Соколов

Гаел Монфис показа, че и на 37 години може да бъде заплаха за най-добрите в световния тенис. Френският ветеран през миналата седмица надви самия Карлос Алкарас в Синсинати, а преди няколко дни триумфира с титлата на UTS състезанието в Ню Йорк, надигравайки последователно Андрей Рубльов, Стефанос Циципас и Александър Бублик. Днес пък "Ла Монф" продължи своя полет и на US Open, прекратявайки "мейджър" кариерата на своя добър приятел - Диего Шварцман.

По подобие на Доминик Тийм, то бившият номер 8 играе своя последен US Open, тъй като планира да се откаже от тениса през идния февруари на ATP 250 състезанието в Буенос Айрес, а вероятно днес Шварцман като цяло се сбогува с "мейджър" сцената защо вече е 244-ти в класацията на ATP и към момента не е в позиция да участва дори на квалификациите за Аустрелиън Оупън 2025.

Досега парижанинът изоставаше с 2:3 в преките си сблъсъци с този съперник, но този път можеше да видим много ясно, че Монфис е в далеч по-добра спортна форма спрямо южноамериканеца и заслужено именно французинът се наложи с крайното 6:7(2) 6:2 6:2 6:1 за 2 часа и 45 минути, а във втория кръг ни очаква взривоопасен сблъсък между "Ла Монф" и бившия финалист Каспър Рууд.

Първият сет се превърна в свирепа 1-часова битка между двамата стари познайници, в която изтощителните размени изобилстваха. Французинът съумя да навакса пробив изоставане и дори разполагаше с 2 сетбола в 10-ия гейм, но не се възползва от шанса си и беше тотално надигран в последвалия тайбрек, където аржентинецът се откъсна с 4:0 и скоро водеше в сетовете.

Оттам насетне обаче наблюдавахме същински моноспектакъл с марката Гаел Монфис, тъй като ветеранът пое нещата в свои ръце и спечели следващите три сета за около час и половина, губейки общо 5 гейма в тях. Френският шоумен реализира 50 уинъра срещу само 14 на своя съперник и така даде едно повече от убедително начало на кампанията си в Ню Йорк, а публиката на Lous Armstrong Stadium изпрати на крака бившия 1/4-финалист, който не можа да скрие сълзите си.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
US Open: Монфис продължава да лети високо и прекрати кариерата в Шлема на бивш топ 10 играч Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2024 | гаел монфис | диего шварцман | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook