"Успехът без усилие е мит": Федерер изнесе реч пред студенти и вече е доктор по литература (видео)

от в 08:18 на 11.06.2024
Елеонора Александрова

Макар и вече да не е активен състезател, Роджър Федерер продължава да е едно от най-големите имена в спортния свят. След като преди броени дни с марката си за дрехи "On" привлече актрисата Зендая на своя страна, името му отново стана обект на внимание.

Освен, като шампион, Маестрото винаги е демонстрирал висока езикова култура. Легендарният швейцарец получи докторска степен по хуманитарна литература, след като изнесе запомняща се реч, със сериозен философски привкус, пред 11000 студенти, преподаватели и гости, в американския колеж "Дартмут", който е част от т.нар "Брашлянова лига":

"Завършващи, знам каква е вашата болка. Непрекъснато да ви питат какво ще правите с бъдещето си. Аз вече съм отказал се професионален тенисист и непрекъснато ме питат какво правя в момента. Честно казано, не зная. Понякога е съвсем нормално да не знаеш. Та какво правя с времето си? На първо място съм баща, така че водя децата си на училище, играя онлайн шах с непознати и чистя къщата с прахосмукачка. Нека сега ви дам няколко тенис урока.

Първи урок - Успехът без усилие е абсолютен мит. Повечето хора описваха по този начин моята игра и това беше предназначено като комплимент, но искрено се ядосвах, когато казваха, че постигам всичко без да се изпотя. Не съм достигнал дотук само с таланта си, а с ясното съзнание да работя повече от всеки един мой съперник. Вярвал съм в себе си, но тази вяра трябва да бъда заслужена в процеса на работа. Да, талантатът е важен, няма да стоя тук и да ви лъжа, но той има своята дефиниция.

Повечето пъти не става въпрос за дарба, а за това да бъдеш отдаден и смел, абстрахирайки се от трудностите. В тениса един страхотен форхенд може да бъде талант, но приликата с реалния живот е, че дисциплината, търпението и вярата в самия теб, също са таланти. Трябва да се научиш да се наслаждаваш на процеса, някои хора са родени с това, а останалите трябва да работим въру това.

Втори урок - "Това е само една точка". Можеш да работиш по-здраво, отколкото можеш да си представиш и пак да загубиш. Тенисът е брутален. Една от най-тежките ми загуби беше срещу Надал на финала на Уимбълдън. Някои определят този мач за най-великия в историята на тениса. С цялото ми уважение към Рафа, щеше да е далеч по-велико, ако аз бях спечелил.

Някои поражения болят повече от други. Знаех, че повече няма да имам шанс за 6 поредни титли на този турнир. Загубих титлата, загубих и първото място в света. Изведнъж хората започнаха да говорят как съм имал страхотен път в тениса, но вече идва смяната на караула.

Аз обаче знаех какво трябва да направя. Продължих да работя и да се състезавам. Невъзможно е да си перфектен в тениса. Победил съм в близо 80 процента от мачовете си, но в тях съм спечелил едва 54 процента от разиграните точки. Истината е, че, каквато и игра да играеш в живота си, то няма как да не губиш - точка, мач, сезон, работа - това е въртележка с много възходи и падения. Най-добрите в света не са най-добрите в света, защото печелят всяка една точка, а защото знаят, че ще губят отново и отново. Аз съм се научил как да се справям с това.

Урок номер три - Животът е по-голям от корта. Кортът е едно малко пространство. Внаги съм знаел, че тенисът може да ми покаже света, но не и да бъде света. Нямам търпение да видя какво ще направите за в бъдеще. Каквато и игра да изберете, давайте най-доброто от себе си, играйте освободено, опитвайте всичко и най-важното бъдете добри един с друг. Забавлявайте се и поздравления клас 2024!

Нямате представа колко съм развълнуван. Имайте предвид, че това е едва вторият път, в който стъпвам в университетска сграда, но по някаква причина вие ми давате докторска степен. Току-що дойдох тук, за да изнеса реч, но ще се прибера вкъщи като доктор Роджър, което е много хубаво призвание. Това трябва да е най-неочакваната ми победа! 

Ако някога сте в Швейцария или където и да е другаде по света и ме видите на улицата... дори след 20 или 30 години... независимо дали съм с побеляла коса или без коса... искам да ме спрете ме и да ми кажете... „Бях там онзи ден. Аз съм член на вашия клас... Класът на 2024-та. Никога няма да забравя този ден и знам, че и вие няма да го забравите.

This is a MUST WATCH. 😭


Watch highlights from @rogerfederer’s Dartmouth Commencement speech.

(via @dartmouth) pic.twitter.com/Qf2c0ad9cM

— Tennis Channel (@TennisChannel) June 10, 2024


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
"Успехът без усилие е мит": Федерер изнесе реч пред студенти и вече е доктор по литература (видео) Елеонора Александрова
Теми:  
atp | видео | любопитно | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook