В 3-часов трилър: Андрееску се завърна от сет пасив и повали световната №10 в Маями!

от в 21:14 на 24.03.2023
Мартин Петков

Бианка Андрееску демонстрира известен израстък в представянето си на WTA 1000 турнира в Индиън, като изигра първокласен двубой срещу световната номер едно Ига Швьонтек, в който макар и да загуби, остави поводи за оптимизъм с играта си. Именно тези положителни знаци в представянето на канадката излязоха наяве на старта на надпреварата от същия ранг в Маями, където тя успя да надделее в трисетово дерби на бившите шампионки от US Open срещу Ема Радукану.

С това сериозните препятствия за някогашната номер 4 още в първите кръгове не приключиха и във втория етап на състезанието тя трябваше да срещне Мария Сакари, с която изнесоха висококачествен двубой на полуфиналите във Флорида през 2021-ва, когато Бианка спечели тричасовата битка, преди впоследствие да остане в ролята на вицешампионка. Днешният им сблъсък също не разочарова, като двете отново бяха въвлечени в нов 180-минутен тенис спектакъл помежду си, в който Андрееску успя да сътвори пълен обрат и се поздрави с една от най-добрите си победи в последно време - 5:7 6:3 6:4. По този начин световната номер 31 се класира за третия кръг в турнира и ще се изправи срещу една измежду 28-ата поставена Анхелина Калинина и бившата носителка на трофея от Аустрелиън Оупън - София Кенин.

Началото на двубоя беше напълно равностойно, след като всяка от двете тенисистки залагаше на силните страни в играта си и вълнуващите моменти липсваха, докато подаванията се трупаха скоропостижно в активите на сервиращите. Темпото в разиграванията постепенно с всяка изминала точка се покачваше, като канадката видимо не издържа на високата интензивност в седмия гейм и след поредица от грешки допусна да бъде пробита.

Сакари на свой ред поддържаше константно равнището си и поведе с 40:0 в опит да затвърди преднината си в резултата, но именно тогава две последователни неточности от ракетата ѝ я изнервиха, като изгубила контрол над емоциите си, гъркинята се пречупи изцяло и рибрейкът беше факт. Впоследствие Андрееску остана хладнокръвна на начален удар, за да излезе напред с 5:4 след два отразени брейкбола, но световната номер 10 нагледно беше крайно мотивирана да се реабилитира за случилото се и в самия край вдигна оборотите, като осъществи късен пробив в последния възможен момент след добра игра от дъното на корта и броени минути по-късно демонстрира здрави нерви на собствен сервис, за да запише откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част бившата шампионка от US Open промени облика в представянето си, като вече не беше толкова пасивна в размените от основната линия и търсеше завършващите отигравания, които пласираше неспасяемо в противниковата половина, и не след дълго се сдоби с аванс от брейк. От фундаментално значение за подема в играта на бившата номер 4 беше повишената ѝ ефективност при спечелените точки на първи сервис, което позволи на Андрееску да удържи предимството си в седмия гейм след цели шест "дюс"-а, като впоследствие нямаше затруднения, за да изравни резултата в отделните сетове, като изпрати повторението на полуфинала във Флорида отпреди две години в заключителната му фаза.

На старта на решителната трета част умората си каза думата, като спадът в нивото на началните удари за всяка от двете страни на мрежата беше онагледен от многобройните пробиви, на които станахме свидетели. Единствената, която успя да спечели подаването си на начален удар в хода на първите пет гейма беше бившата подгласничка в надпреварата, която си осигури преднина от два пробива при 4:1. Сакари, въпреки наглед безнадеждната си позиция, не се отказа да преследва възстановяването на приетата, като реализира рибрейк и спаси два мачбола, за да достигне точка за направата на 5:5, но не съумя да се пребори за нещо повече и Андрееску подпечата победата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В 3-часов трилър: Андрееску се завърна от сет пасив и повали световната №10 в Маями! Мартин Петков
Теми:  
wta | бианка андрееску | мария сакари | маями

Коментари





Следвайте ни в Facebook