В 3-часова епика: Полуфиналист от АО сломи световния №5 за място на финала в Акапулко!

от в 07:32 на 04.03.2023
Мартин Петков

Томи Пол бележи сериозен израстък в представянето си от началото на новия сезон, след като се възползва от неубедителните резултати на немалка част от фаворитите по време на Аустрелиън Оупън, за да се класира на дебютния си полуфинал в турнирите от Големия шлем. В сблъсък за място в мача за титлата американецът беше спрян от бъдещия шампион Новак Джокович, но добрите му изяви на корта продължават и през настоящата седмица на АТР 500 надпреварата в Акапулко, където безпроблемно намери място във финалната четворка на състезанието и си гарантира среща със своя сънародник и много добър приятел Тейлър Фриц.

Първата ракета на САЩ от своя страна се намираше в серия от седем поредни победи, след като при последната си поява на корта триумфира с титлата в Делрей Бийч, при което изглеждаше в ролята на най-голям фаворит за отличието в мексиканския град, но вдъхновеният Пол доказа, че предварителните прогнози невинаги излизат верни и оцеля в същински трилър, продължил 3 часа и 26 минути, за да се поздрави с победата - 6:3 6:7(2) 7:6(2). С успеха си световният номер 23 подпечата мястото си в първия си финал за сезона, като в опит да спечели втория си трофей на ниво АТР ще срещне един измежду Алекс де Минор и Холгер Руне.

Още от самото начало на двубоя по-нискоранкираният американец започна да пресира сервиса на сънародника си, като отстъпваше назад от основната линия на посрещане, с което си осигуряваше нужното време за реакция, за да пласира дълбоко ретурите си, предизвиквайки неточности в играта на третия поставен. Постепенно с течение на времето ролите се размениха и световният номер 5, който в дебютния си гейм отрази шансове за пробив, на свой ред разполагаше с брейкбол, но именно във важните моменти Пол ни правеше свидетели на най-добрия си тенис и използва импулса в представянето си, за да отмъкне подаването на шампиона от Индиън Уелс. Фриц отреагира добре, като засвидетелства уменията си в офанзивен план и достигна точка за рибрейк, но за пореден път световният номер 23 имаше последната дума и затвърди предимството си, преди при последвалото си сервиране да запише откриващия сет на сметката си.

Видимо ядосан от поражението си в дебютната фаза на сблъсъка, третият поставен вдигна оборотите на старта на втората част, когато настъпиха и първите проблеми, свързани с неточности, за Томи, който на практика доброволно с четири непредизвикани грешки предаде началния си удар в актива на своя сънародник. Тогава обаче Фриц изненадващо с оглед на представянето му в последните минути допусна да изгуби концентрацията си и обезверен от ударите си, които често не намираха очертанията на корта, инкасира пълен обрат, след който по-нискоранкираният американец получи възможност да подава за крайния успех.

Полуфиналистът от АО стартира отлично в гейма си и си осигури мачбол, при който обаче нервите видимо взеха връх над него и той изпрати смача си далеко в аут, а световният номер 5 светкавично се възползва от колебанията на приятеля си и възстанови паритета, с което съотношението на силите се изравни и ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него Пол спечели първата точка, която представляваше минипробив, но оттам насетне Фриц, който беше изцяло напуснат от напрежението, обзело го в немалки периоди от срещата, беше безупречен във всеки един аспект и демонстрира безспорната си класа чрез поредица от впечатляващи печеливши комбинации, за да отмъкне втория сет, изпращайки американското дерби в заключителната му фаза.

В паузата между отделните части световният номер 23 взе почивка за тоалетна и се прибра до съблекалнята за няколко минути, но дори с това си действие не успя да спре устрема на Фриц, който мотивиран до краен предел пласира серия от уинъри и реализира пробив в откриващото подаване на решителния сет. С този си аванс представителят на топ 10 далеч не успя да предреши крайния изход на срещата, след като тепърва двамата американци влязоха в епична битка на духа и волята за победа, в която ролите непрестанно се меняха и въпреки че по-високоранкираният състезател разполагаше с шанс да дублира преднината си, то Пол показа характер и по крайно драматичен начин паритетът възцари, а тепърва имаше още много тенис да бъде изигран - 3:3.

Впоследствие шампионът от Индиън Уелс достигна възможност да се реабилитира за случилото се, реализирайки нов пробив, ала непримиримостта на световният номер 23 му позволи да удържи на натиска и двамата бойци, намиращи се на ръба на енергийния си резерв, продължиха своеобразната си война на корта за място на финала. По този начин бяхме отведени до 11-ия гейм, когато Фриц разполагаше с цели четири брейкбола, но ходейки куцащият Пол намери сили да се спаси и в последвалото подаване на сънародника си си осигури два мачбола, при които шампионът от Индиън Уелс оцеля, благодарение на сервиса си и предизвика изиграването на решителен тайбрек 3 часа и 20 минути след началото на мача. В него полуфиналистът от АО се чувстваше значително по-добре физически и се възползва от това си превъзходство, за да сложи точка на спора в тази епика, превърнала се в най-дългия мач в историята на турнира.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В 3-часова епика: Полуфиналист от АО сломи световния №5 за място на финала в Акапулко! Мартин Петков
Теми:  
atp | акапулко | тейлър фриц | томи пол

Коментари





Следвайте ни в Facebook