В 4-часов трилър: Рууд надви публиката и световния №34 за място на 1/8-финалите на US Open

от в 01:23 на 03.09.2022
Мартин Петков

Каспър Рууд започна силно на кортовете в Северна Америка и достигна полуфиналите на Мастърса в Монреал, но не запази високото си равнище и инкасира поражение от колежанин на старта в Синсинати. Предвид сериозните липси при мъжете норвежецът влезе в схемата на Откритото първенство на САЩ като 5-ти поставен и загуби само един сет в първите си два двубоя, за да се изправи през днешния ден срещу местния любимец Томи Пол и след много драма, обрати, три тайбрека и "геврек" в решителната част, то Рууд изкова знаковата победа за 4 часа и 23 минути битка - 7:6(3) 6:7(5) 7:6(2) 5:7 6:0. Посредством триумфа си световният номер 7 ще дебютира в осминафиналите на US Open, където го очаква "щастливият губещ" Корентен Муте.

Американецът стартира двубоя крайно разочароващо, след като първият му сервис отсъстваше, а срещу играч като норвежеца това рядко би останало безнаказано и скандинавецът взе ранен пробив аванс. Постепенно домакинският представител се отърси от първоначалната скованост и излизанията му на мрежата зачестиха, от което той извлече нужните дивиденти, за да възстанови паритета при 4:4. Световният номер 7 впоследствие достигна сетбол в последния възможен момент, ала той бе отразен и ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек, в който местният любимец пръв си спечели минипробив, но оттам нататък Рууд демонстрира своето сериозно израстване на ментално ниво, като беше безупречен в своебразните престрелки от основната линия, и заслужено се поздрави с успех в откриващия сет.

Във втората част Пол започна все по-добре да се чувства в ударите си, поради което уинърите от форхенд страната му се трупаха скоропостижно. Световният номер 34 доразви силните си мигове на корта и си извоюва правото да поведе с пробив, ала вместо да запази високото си равнище, то той отново стана статичен в действията си и норвежецът усети шанса си чрез рибрейк да навакса пасива си, а ние станахме свидетели на нов тайбрек. В дългия гейм двамата безкористно печелеха сервисите и вървяха ръка за ръка в резултата, докато Рууд не се пречупи при аванс от 5:4 за Пол, правейки двойна грешка и минути по-късно равенството в отделните сетове отново възцари на корта.

Европеецът изпитваше сериозни трудности на начален удар в третата част и трябваше да спасява брейкболи при всяко от двете си дебютни подавания, но се справи и използва това като вдъхновение, за да реализира пробив на нула - 3:2. Американецът под бурната подкрепа от трибуните отреагира подобаващо и посредством рибрейк възстанови паритета, за да видим от негова страна едни от най-добрите разигравания изобщо в мача, които му донесоха правото да сервира за спечелване на сета. Всичко вървеше по план за Пол, който поведе с 40:0 и разполагаше с три поредни сетбола, но точно в този момент психиката му изневери и той инкасира поредица от четири последователни грешки, което мигновено беше наказано от скандинавеца, предизвиквайки изиграването на 13-ти гейм. В тайбрека събитията изглеждаха предрешени още преди неговото начало, след като домакинският представител изпадна в криза и за минути изпусна всичко, за което се бори толкова време, докато Рууд отново показа израстването си в кулминационните мигове на двубоя и причисли частта към сметката си.

Разочарованието на световния номер 34 беше близо до това да се окаже пагубно за целия му двубой, след като той така и не намираше ударите си, докато бърка често, но все пак се отърси от случилото се, отразявайки два брейкбола в дебютното си подаване за четвъртия сет. По този начин даде началото на доминацията на сервиращите, която по всичко личеше, че ще отведе срещата към поредния тайбрек, ала точно тогава фаворитът се сгромоляса гръмко и допусна немислими грешки, които вдъхнови Пол да се бори и той в последния възможен момент оползтвори шанса си за късен пробив, който изпрати сблъсъка в решителната му фаза.

Видимо ядосан от случилото се минути по-рано Рууд своебразно "опустоши" корта с вече изнемогващия американец, който играеше своя трети пореден 5-сетов мач и наблюдавахме шоуто на норвежеца, който безмилостно подчертаваше класата си и реализираше попадения от всевъзможни позиции. Пол колкото и да опита да се бори, от двете страни на мрежата стояха състезатели от съвсем различна класа и не измина много време, преди Рууд да върже "геврек" на домакинския представител, триумфирайки с победата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В 4-часов трилър: Рууд надви публиката и световния №34 за място на 1/8-финалите на US Open Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | каспър рууд | томи пол

Коментари





Следвайте ни в Facebook