В битката на следващото поколение: Алкарас омаломощи Баез и продължи напред в Ню Йорк

от в 22:28 на 30.08.2022
Калоян Соколов

Карлос Алкарас безспорно е най-голямата сензация през настоящия сезон. 19-годишният испанец само за няколко месеца се превърна от потенциална звезда в един от най-добрите играчи в света и завоюва две Мастърс титли на различни настилки от началото на 2022-ра. Всичко това прави тийнейджъра един от главните претенденти за спечелването на US Open, където през миналата година победи тогавашния световен номер три Стефанос Циципас и достигна до четвъртфиналите, което даде начало на неговия голям пробив в ATP Тура. Днес обаче Алкарас имаше тежката задача да се изправи срещу друга от големите млади звезди на ATP Тура, а именно Себастиан Баез. Южноамериканецът е тенисистът с най-много спечелени срещи на червени кортове за 2022-ра, ала днес нагледно показа колко опасен опонент може да бъде и на твърди кортове.

Все пак по-високата класа на испанеца взе връх в решителните мигове, докато непоставеният играч не издържа на тежките условия в Ню Йорк и прекрати съпротивата си в началото на третия сет - 7:5 7:5 2:0 и отказване на Баез. По този начин световният номер четири се класира за втория кръг, където го очаква сблъсък с един измежду нидерландеца Талон Грийскпор и Федерико Кория, от когото има допуснато поражение в Рио де Жанейро преди две години.

Тежките разигравания изобилстваха от първата минута, като двамата тенисисти демонстрираха невероятно своя невероятен демараж и за всеки от тях беше много трудно да завърши топката. Третият поставен имаше известно предимство от линията за начален удар, ала южноамериканецът умело преминаваше от защита в атака и се сдоби с аванс от 0:30 в осмия гейм. Тогава фаворитът включи в употреба любимите си къси топки, които бяха непосилни за достигане дори от бързоногия аржентинец и скоро откриващата част отиде в актива на Карлитос.

Шампионът от Ещорил продължаваше да показва същото ниво на енергия и не се колебаеше да влиза в темпови размени с Алкарас, където често беше напълно равностоен и намираше ъгли от корта, които неутрализираха дефанзивата на тийнейджъра. Предимството на Баез ставаше все по-видимо с всяка една изминала минута, което доведе до заслужен пробив в негова полза, ала последва мигновен рибрейк и скоро ибериецът обърна нещата до 6:5 в своя полза. Последва маратонски гейм, в който по-нискоранкираният играч отрази три сетбола, само че накрая четвъртият в света се отчете с умопомрачителен форхенд по правата и се доближи максимално до успеха.

В крайна сметка южноамериканецът не можа да продължи с чудесните си изяви, защото не издържа на влагата и високите температури в Ню Йорк и прекрати преждевременно участието си, ставайки жертва на крампи.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В битката на следващото поколение: Алкарас омаломощи Баез и продължи напред в Ню Йорк Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2022 | карлос алкарас | Обзори | себастиан баез

Коментари





Следвайте ни в Facebook