В братски сблъсък: Медведев за пореден път се оказа непреодолима преграда пред Рубльов в Шлема

от в 23:28 на 06.09.2023
Мартин Петков

Даниил Медведев изигра навярно най-силния си мач досега на тазгодишния US Open и за седми път в кариерата си триумфира над своя добър приятел от детството Андрей Рубльов, с което си гарантира място във финалната четворка на турнира. Шампионът от 2021-ва година в Ню Йорк демонстрира впечатляващ тенис в хода на почти цялото руско дерби, като в основен фактор за успеха му се превърна значително по-добрата му психологическа устойчивост във важните моменти и той се наложи над кръстника на дъщеря си в последователни сетове, при това след наваксан пробив пасив във всеки от тях, прекарвайки 2 часа и 48 минути на корта - 6:4 6:3 6:4.

Така световният номер три сломи голямата цел на Рубльов да се класира на дебютния си полуфинал в Големия шлем, след като за девети път в кариерата си допуска поражение на крачка от топ 4 в "мейджър" състезание. Самият Медведев пък с днешната си лекция на тема тенис се завърна обратно във финалната четворка на Откритото първенство на САЩ, като в опит за трети да продължи напред към мача за титлата ще срещне победителя измежду Александър Зверев и защитаващия шампион Карлос Алкарас, които предстои да се изправят помежду си около 04:00 часа българско време тази нощ.

Началото на двубоя се оказа крайно оптимистично за по-нискоранкирания руснак, който със завидно самочувствие поразяваше целта от форхенд, докато мудният старт на Медведев му изигра лоша шега, като той спечели едва една от първите 13 точки в мача и изостана с пробив пасив. В този момент обаче светна сигналната лампа за бившия шампион в турнира, който мигновено стабилизира представянето си, като зае любимата си позиция в близост до първите редове на трибуните и засвидетелства умението си да връща всяка топка в полето, което се превърна в предпоставки за неточности от ракетата на световния номер 8 и не след дълго паритетът се завърна на дневен ред.

Оттам насетне монотонният стил на третия поставен и изчакването на грешка на противника пък работеше по желания от Медведев начин и той установи пълен контрол на корта, за да пробие решаващо в деветия гейм, преди безпроблемно да запише откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част пък подемът в действията на световния номер три се запази и той продължи да отнема от скоростта на противниковите отигравания, като умело завършваше при редките си атаки, което му донесе ранен брейк аванс. Сдобил се с желаното предимство, бившият шампион в надпреварата допусна сериозен спад в нивото си на концентрация и ударите му все по-често започнаха да спират в мрежата или бивайки пресилени да излизат в аут, като това вдъхнови Рубльов, който запази самообладание и излезе напред в резултата с 3:1.

Същевременно пък случилото се повлия изключително положително на третия поставен и той вдигна значително оборотите, като нагледно задаваше темпото в разиграванията и намираше огромна дълбочина със своите удари, при което играта на световния номер 8 изцяло рухна и нервите му взеха връх над него, докато Медведев остана константен в това си представяне и спечели следващите пет гейма, за да се доближи на един сет разстояние от победата.

 На старта на третата част осмият поставен видимо се абстрахира от случилото се досега и заигра още по-агресивно, като все по-често можехме да го видим в близост до мрежата, където съумяваше да пречупи защитата на своя добър приятел и след маратонски гейм, продължил над 15 минути, се сдоби с пробив аванс. Това пък се оказа началото на поредица от силни моменти за посрещачите и макар Медведев мигновено да осъществи рибрейк, благодарение на два ретур уинъра, то кръстникът на дъщеря му отговори на предизвикателството със серия от отлични офанзивни акции и затвърди преднината си на собствен сервис - 4:2.

Въпреки това, то битката на корта, превърнала се най-вече във физическа такава поради тежките температурни условия и вече видимата умора във всекиго у двамата руснаци, продължи да е все така вълнуваща и рутинните грешки от страна на Андрей му костваха прескъпо, след като той скоропостижно се раздели с аванса си, при което пропусна шанс отличен шанс за рибрейк и световният номер три поведе на свой сред с 5:4. Поставен под напрежение да сервира за оставането си в турнира, Рубльов на практика се оказа изоставен от първото си подаване, което предразположи към доминация в разиграванията за Медведев, който наподобяваше "стена" и съкруши сънародника си, след като оползотвори своя четвърти мачбол.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В братски сблъсък: Медведев за пореден път се оказа непреодолима преграда пред Рубльов в Шлема Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | андрей рубльов | даниил медведев

Коментари





Следвайте ни в Facebook