В дербито на бъдещето: Руне подчини сензацията от АО и потегли успешно в Акапулко

от в 07:00 на 28.02.2023
Мартин Петков

Холгер Руне имаше солиден старт на новия сезон, след като при дебютното си участие на Аустрелиън Оупън достигна осминафиналната фаза, в която обаче инкасира петсово поражение от Андрей Рубльов. В същото време в Мелбърн пък на практика се "роди звездата" на друг талантлив представител на следващата генерация, а именно Бен Шелтън, който при първото си напускане на гаранциите на САЩ съумя да намери място в топ 8 на Откритото първенство на Австралия и си спечели вниманието на целия тенис свят.

Жребият за АТР 500 турнира в Акапулко пък на старта изправи един срещу друг именно двамата младежи, които предоставиха на зрителите изключително равностойна битка, която навярно в бъдеще ще гледаме още много пъти, но днес успехът беше на страната на 19-годишния датчанин, който обърна колежанския шампион, надигравайки го за 2 часа и 20 минути на корта - 6:7(7) 6:4 6:2. По този начин тийнейджърът, който преди 2 седмици се оттегли с травма в китката при участието си в Ротердам, показа, че контузията е зад гърба му и се класира за втория кръг в състезанието, където ще срещне един измежду Нуно Боргес и квалификанта Ник Чапел.

Още от самото начало на двубоя датчанинът опитваше да взема рано топката, с което почти не оставяше никакво време за реакция на левичаря и скоропостижно под знака на печелившите си комбинации излезе напред с пробив. Отговорът на четвъртфиналиста от Мелбърн обаче не закъсня и отърсил се от сковаността си на старта, Шелтън започна да предугажда действията на представителя на топ 10, което наруши ритъма в играта на скандинавеца и той направи две поредни двойни грешки, които означаваха възстановяване на равенството. Впоследствие световният номер 41 отрази брейкбол, разчитайки безрезервно на началния си удар, за да предизвика изиграването на тайбрек, в който всеки от двамата младежи имаше своите шансове и доводи да се поздрави с успеха в откриващия сет, но в крайна сметка американецът беше по-съобразителен във важните моменти и направи първата крачка по пътя към победата.

Втората част протичаше при пълното превъзходство на сервиращите, които установиха изцяло контрол над случващото се и наблюдавахме кратки разигравания. Предвид зададеното темпо на игра по всичко личеше, че ни предстои да гледаме нов тайбрек, ала липса на концентрация от страна на левичаря в 10-ия гейм позволи на Руне да се завърне от ситуация 40:0, при което инициативата беше изцяло в полза на шампиона от Мастърса в Париж, който след близо десет минути на неспирна битка оползотвори третия си сетбол чрез поредната си отлично изградена акция в офанзивен план и паритетът в мексиканския град възцари.

Началото на решителната трета част онагледи класата на сервиса от двете страни на мрежата и шансовете за посрещачите липсваха. Така се стигна до преполовяването на сета, когато Руне вдигна оборотите и зададеното от него темпо на игра се оказа твърде висока топка за сензацията от Аустрелиън Оупън, при което световният номер 10 властваше във всеки един аспект и със серия от четири поредни гейма в актива си узакони крайната победа в своя полза.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В дербито на бъдещето: Руне подчини сензацията от АО и потегли успешно в Акапулко Мартин Петков
Теми:  
atp | акапулко | бен шелтън | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook