В дуел между бивши №1: Плишкова открадна шоуто и сътвори фамозен обрат над Осака в Бризбейн!

от в 05:44 на 03.01.2024
Мартин Петков

Каролина Плишкова върна лентата назад и изигра безспорно най-добрия си мач в рамките на последните две години, за да надвие Наоми Осака в абсолютен тенис трилър на WTA 500 турнира в Бризбейн. Двете бивши водачки в световната ранглиста демонстрираха "чудовищно" тенис ниво в хода на срещата си, като се насладихме на цели 87 уинъра спрямо едва 36 непредизвикани грешки и макар 4-кратната "мейджър" шампионка да изглеждаше по-добрата тенисистка на корта, то чехкинята остана по-хладнокръвна във важните моменти и заслужи крайния успех след пълен обрат - 3:6 7:6(2) 6:4.

Така световната номер 39, която вече на три пъти в кариерата си е триумфирала с трофея в Бризбейн, се класира за осминафиналите, където ще се изправи срещу една измежду Камила Джорджи и третата поставена Йелена Остапенко.

Още в самото начало на двубоя младата майка блесна с равнището, което предложи в първите минути от сблъсъка, като тя взимаше рано топката и изграждаше умело офанзивните си акции, за да пробие дебютното подаване на чехкинята. Мигновено Осака засвидетелства на какво е способно и първият ѝ сервис, за да поведе с 40:15 в ответния гейм, но тогава серия от грешни решения ѝ коства преднината в резултата, след като световната номер 39 осъществи светкавичен рибрейк.

Случилото се обаче далеч не демотивира японката, която продължи все така да бъде агресивна при всеки удобен случай и зададе твърде високо темпо на игра, при което демонстрира огромната мощ на ударите си и пречупи защитата на Плишкова, реализирайки ключов пробив в шестия гейм, отвел я впоследствие до успеха в откриващия сет.

На старта на втората част проблемите за бившата финалистка от Уимбълдън достигнаха нови висини, след като започна да допуска все по-неоправдани неточности и скоропостижно пред 4-кратната "мейджър" шампионка се откриха три поредни възможности за ранен брейк аванс. Поставена под напрежение, чехкинята най-после съумя да онагледи неоспоримата класа на началния си удар и оцеля от ситуация 0:40, с което даде тон за пълна доминация от страна на сервиращите и не след дълго, сетът влезе в тайбрек.

В него огромното желание на азиатката да дирижира събитията и на практика неизменно да търси атаката обаче ѝ изигра лоша шега, след като тя влезе в серия от грешки и Плишкова се възползва от шанса си, отмъквайки втората част, за да изпрати сблъсъка в заключителната му фаза.

Видимо изпитваща разочарование от случилото се, японката допусна известен спад в равнището си в началото на решителния сет, докато намиращата се на гребена на вълната чехкиня наложи превъзходството си с поредица от свръхзвукови уинъри и се сдоби с пробив в актива си. Изостанала назад в резултат за първи път в хода на срещата, Осака опита да се абстрахира от множеството си грешни решения в последния четвърт час и съумя да покачи своето равнище, като неколкократно разполагаше с брейкболи за заличаване на пасива си, ала именно под най-голямо напрежение Плишкова намираше верен съюзник в лицето на първия си сервис и в крайна сметка узакони триумфа си, "зашивайки" 16 аса на младата майка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В дуел между бивши №1: Плишкова открадна шоуто и сътвори фамозен обрат над Осака в Бризбейн! Мартин Петков
Теми:  
wta | бризбейн | каролина плишкова | наоми осака

Коментари





Следвайте ни в Facebook