В германско дерби: Зверев оцеля срещу световния №62 и продължава към втория кръг в Мелбърн

от в 13:26 на 16.01.2024
Мартин Петков

Александър Зверев срещна сериозни затруднения в откриващия си мач на тазгодишния Аустрелиън Оупън, като подобно на Даниил Медведев и Стефанос Циципас загуби първия сет, но впоследствие сътвори пълен обрат по пътя си към втория кръг в надпреварата. Жребият отреди на олимпийския шампион на старта да се изправи срещу сънародника си Доминик Кьопфер в германско дерби и въпреки че световният номер 62 впечатли във всеки един аспект с представянето си, то шестият поставен не допусна изненада и се поздрави с крайния успех след над три прекарани часа на корта - 4:6 6:3 7:6(3) 6:3.

С това Саша се класира за втория етап в Мелбърн, където му предстои наглед по-леко препятствие, в лицето на квалификанта Лукаш Клайн.

Началото на двубоя извади на показ сериозни пробойни в играта на фаворита, който оставаше доста пасивен в разиграванията и позволяваше на левичаря да разполага с инициативата, като той умело провеждаше офанзивните си акции и дори се оттегли с пробив аванс на дебютната за мача почивка. Оттам насетне на пиадестала излезе страхотният сервис, с който Кьопфер звучно засвидетелства, че разполага и не остави на практика никакви шансове на именития си сънародник, записвайки откриващия сет срещу името си.

С настъпването на втората част агресивният стил на световния номер 62 започна да "издиша" и грешките от неговата ракета се увеличиха многократно, което допринесе на Зверев да стабилизира представянето и той скоропостижно отмъкна подаването на противника. Впоследствие Саша продължи да сервира все така на висота, докато във фундаменталния девети гейм не допусна сериозен спад в равнището си, довел до три възможности пред Кьопфер да навакса изоставеното си, ала шестият поставен остана хладнокръвен под напрежение и възстанови равенството в общия резултат на срещата.

На старта на третата част левичарят спря устрема на олимпийския златен медалист, като устоя на натиска му и запази подаването си. Оттам насетне проследихме дълъг период с доминация на сервиращите, преди в поливалентния десети гейм неточностите от страна на Саша да зачестят, което доведе до два сетбола пред аутсайдера. Изправен до стената, Зверев засвидетелства по най-добрия възможен начин класата на началния си удар и оцеля, като впоследствие станахме свидетели на тайбрек, където господството бе изцяло в полза на шампиона от United Cup, който показа здрави нерви във важните моменти и поведе в отделните сетове.

Началото на четвъртата част пък се оказа от съществено значение за нейния изход, след като световният номер 6 съумя още в първите минути да реализира ключов пробив, който умело бранеше в остатъка от сблъсъка и без преднината му да бъде дори застрашена, сложи точка на спора в германското дерби.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В германско дерби: Зверев оцеля срещу световния №62 и продължава към втория кръг в Мелбърн Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | александър зверев | доминик кьопфер

Коментари





Следвайте ни в Facebook