В какъв аспект Роджър Федерер и Новак Джокович доминират над Надал?

от в 21:03 на 06.07.2020
Диана Андреева

Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович са трима от най-силните спортисти в историята. Има много причини, поради които можем да считаме това - например, общия брой спечелени титли от Големия шлем.


56 спечелени Шлема общо, като швейцарецът води с 20 трофея пред 19-те титли на Надал и 17-те на Джокович. Това, което също впечатлява през годините на тези трима спортисти, е класирането им в ранглистата - почти винаги са били № 1, с изключение на кратък период, в който позицията бе заета от Анди Мъри. Също така са спечелили общо 267 титли на сингъл.


Надал



Статистика, в която Федерер и Джокович доминират спрямо Надал


И тримата играчи са постигали последователни успехи на различни настилки и единствения аспект, в който Надал се различава от другите двама, се отнася до победите му на закрити кортове.


Всъщност Рафа Надал е спечелил 85 титли в кариерата си - главно на клей (59), но също 22 на хард и 4 на трева, от които има 2  успеха на Уимбълдън през 2008 и 2010.


Талантът на Рафа е безспорен, независимо че не е спечелил нито един турнир на закрито: ние знаем, че испанецът никога не е триумфирал на финалите на ATP в края на годината.


Надал


Като цяло величието на Рафаел Надал, както и това на Роджър Роджър и Новак Джокович очевидно не се поставя под съмнение и ето как титлите на тези трима състезатели са разпределени спрямо различните настилки:


Роджър Федерер: 103 трофея, от които 71 на твърди кортове (25 на закрито), 11 на клай, 19 на трева и 2 на килим (повърхността вече изчезна от официалния календар).


Рафаел Надал: 85 трофея, включително 22 на твърди кортове (нито един на закрито), 59 на клей и 4 на трева.


Новак Джокович: 79 трофея, включително 59 на твърди кортове (13 на закрито), 14 на клей и 6 на трева.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В какъв аспект Роджър Федерер и Новак Джокович доминират над Надал? Диана Андреева

Коментари





Следвайте ни в Facebook