Все още №1: Джокович изглеждаше приключен, но възкръсна в среднощна парижка епика с Музети!

от в 03:59 на 02.06.2024
Калоян Соколов

Новак Джокович беше напът да запише най-ранното си отпадане в Големия шлем от 7 години насам. Световният номер едно изстрада победата си в истински среднощен тенис трилър с Лоренцо Музети, който завърши в 3:09 часа след полунощ местно време и избегна предаването на караула на Яник Синер, който щеше да се превърне в новия лидер в класацията на ATP, ако Джокера беше загубил днешната си среща.

Въпросният успех е втори за Джокович над Музети през сезона, след като световният номер едно надви италианеца и в Монте Карло, а днешната победа е своеобразно повторение на мача мача между двамата в Париж от 2021-ва година, когато по-неопитният тенисист водеше с 2:0 сета, но беше принуден да се откаже в петия сет.

Днес отново именно физиката на неостаряващия Джокович се оказа еднин от най-големите му козове по пътя към победата и той се наложи с крайното 5:7 7:6(6) 6:2 6:0 за 4 часа и 29 минути, а в следващия кръг 37-годишният играч ще премери сили с 30-ия поставен Франсиско Серундоло, който надви Томи Пол в четири сета.

Мачът започна по мечтан начин за младока, който проби още в третия гейм, но световният номер едно осъществи мигновен рибрейк. Последвах равностойни минути, в които видяхме много здрава битка от дъното на корта, като мачът рано се превърна в тежка физическа битка с множество дълги разигравания.

Двамата играчи при всяка възможност ни демонстрираха своята впечатляваща техника, сксъсявайки диагоналите при всяка една възможност, а сервиращите имаха пълно надмощие на корта до 6:5 в полза на 3-кратния шампион.

Тогава топ поставеният дръпна с 15:40 и реализира още първия си сетбол в едно абсолютно фамозно разиграване, където Джокович показа чудеса от храброст в защита, отигравайки един наглед невъзможен бекхенд смач и така съумя да спечели откриващия сет.

Сърбинът се възползва от положителната инерция, която набра през последните минути и заигра почти безпогрешно, като често матираше съперника си със съвършено изпълнени къси топки. 22-годишният тенисист изгуби за момент остротата на своите удари и много скоро се оказа догонващ с 1:3 гейма. Музети обаче повиши сериозно интензитета в своите действия и започна да изглежда по-свеж от своя съперник, който прекаляваше с импровизациите на корта и равенството беше възстановено за 4:4.

30-ият поставен владееше инициативата на корта и увеличаваше с лекота сметката на своите уинъри, а фаворитът трябваше изобщо да бъде доволен, че се пребори за влизане в тайбрек. Там младокът продължи с вихрените си комбинации и изящна къса топка го изведе напред с 3:0 точки.

Джокович обаче все още беше в играта и влезе в страхотен режим на собствен начален удар, докато неговият съперник не можеше да се похвали със същото и Джокера обърна резултата до 5:4 в негова полза. Сбъркан бекхенд слайс от ракетата на Музети пък даде сетбол на световния номер едно, който не се възползва от този шанс и италианецът завърши последвалото разиграване със смач, за да стигнем до втора смяна на полетата - 6:6.

Наред беше горчива грешка на балканеца, чийто форхенд пропусна линията за сантиметър, а Лоренцо сложи точка на спора в сета с убедително бекхенд воле.

24-кратният "мейджър" носител пръв имаше брейкбол в третата част, но младокът подходи максимално агресивно и измъкна подаването си, след което на свой ред имаше 3 поредни точки за пробив и се възползва още от първата с превъзходен минаващ удар. Световният номер едно даваше вид на значително по-изморения от двамата на корта и се опитваше да съкращава точките с непрестанни излизания към мрежата, само че почти непрекъснато виждаше как топката профучава покрай него и скоро геймовете станаха 4:1 в полза на Музети.

Ноле не се беше предал и хвърли всичко в седмия гейм, за да достигне до рибрейк, но 22-годишният състезател вкара някои от най-добрите си сервиси в мача и заслужено увеличи аванса си до 5:2. Изглежда, че този момент изчерпа много голяма част от енергията на световния номер едно и той за втори път в сета предаде подаването си на нула, което означаваше, че Музети е на само един сет от победата.

Италианецът започна четвъртата част на високи обороти и спечели с лекота откриващите си две подавания, само че изведнъж позволи на ветерана да се върне от 15:40 и да достигне до брейкбол в петия гейм, който 3-кратният шампион реализира със светкавичен ретур и се обърна към публиката за заслужена аплодисменти. Изглежда този епизод от мача се оказа с огромно значение, защото видяхме един напълно презареден Джокович, чиито удари станаха много по-плътни и мощни, а по-нискоранкираният играч нямаше отговор за подема на своя съперник и не спечели нито гейм повече до 5:2 в полза на Джокера.

Изведнъж Музети влезе в абсолютно безпогрешен режим и върна единия от пробивите си изоставане, но впоследствие сърбинът вдигна публиката на крака с невероятното си ниво на атлетизъм, достигайки до наглед невъзможната къса топка на своя опонент и след минути стана ясно, че шоуто ще бъде решено в пети решителен сет.

В него 37-годишният състезател сам изглеждаше с 15 години по-млад от италианеца и достигаше до всяко едно от неговите агресивни продължения, като напълно го отчая със своята защита и можеше да си вземе въздух за няколко секунди, реализирайки ценен пробив за преднина от 2:0.

Фаворитът скоропостижно затвърди предимството си, а в четвъртия гейм на всички ни стана ясно, че Новак Джокович е готов да спечели този мач до минути, изпълнявайки смразяващ контриращ бекхенд по правата и следващата почивка дойде при 5:0 за балканеца. Музети пък нямаше останали никакви съпротивителни сили и тежките удари на Джокович го довършиха, маркирайки класически завършек със сет нула!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Все още №1: Джокович изглеждаше приключен, но възкръсна в среднощна парижка епика с Музети! Калоян Соколов
Теми:  
atp | лоренцо музети | новак джокович | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook