В мач между две шампионки: Андрееску пристисна Швьонтек до ръба, но световната №1 оцеля

от в 05:53 на 14.03.2023
Мартин Петков

Ига Швьонтек се завърна победоносно на корта на WTA 1000 надпреварата в Индиън Уелс, където преди година вдигна титлата и се възкачи на трона в световната ранглиста, от който повече не слезе дори за седмица, като наложи същинска доминация в Тура. През днешния ден полякинята имаше наглед непредсказуемо изпитание срещу себе си в лицето на бившата шампионка в състезанието Бианка Андрееску, като двете носителките на трофеи от Големия шлем предложиха първокласен тенис сблъсък на зрителите, но в крайна сметка първата ракета на планетата не допусна изненада и се поздрави с победата, дошла за малко над два часа на корта - 6:3 7:6(1). Сблъсъците в Калифорния с шампиони в "мейджър" надпреварите за топ поставената в схемата обаче не спират дотук и в следващия си мач, който е от осминафиналната фаза, тя ще срещне преродената Ема Радукану.

Канадката имаше блестящо начало на двубоя, след като на два пъти контрира фаворитката с печеливши удари и успя да пробие, ала отговорът на Швьонтек по никакъв начин не отстъпи на показаното от световната номер 36 и рибрейкът беше факт. Преломният момент на дебютната част настъпи в петия гейм, когато Андрееску все така уверено поддържаше темпото на полякинята и след добри акции в близост до мрежата достигна два брейкбола, пред които Ига далеч не се трогна и навлезе в типичния си ритъм, наподобявайки стена на основната линия, за да отрази шансовете пред аутсайдерката и впоследствие да реализира ключов пробив, донесъл ѝ успеха в откриващия сет.

Стартът на втората част беше повече от отличен за световната номер едно, която продължи подема в представянето си и причисли дебютното подаване на бившата шампионка от US Open към актива си. Изправена до стената по пътя към поражението, Андрееску заигра на върха на способностите си и напомни за дните, когато беше сред най-добрите тенисистки на планетата, при което сътвори пълен обрат и поведе на свой ред с 4:2.

Полякинята това и чакаше, за да вдигне за пореден път оборотите и под знака на обичайната си вариативност в ударите наруши изцяло набраната инерция от страна на световната номер 36, като спечели следващите три гейма и имаше правото да сервира за победата. Канадката обаче ясно демонстрира с действията си, че все още не е казала последната си дума в мача и осъществи рибрейк, с който предизвика изиграването на тайбрек. В дългия гейм господството беше изцяло в полза на Швьонтек, която нито за секунда не допусна колебание и давайки едва една точка на съперничката си, защитаващата шампионка подпечата победата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В мач между две шампионки: Андрееску пристисна Швьонтек до ръба, но световната №1 оцеля Мартин Петков
Теми:  
wta | бианка андрееску | ига швьонтек | индиън уелс

Коментари





Следвайте ни в Facebook