В мач за историята: Синер "ремонтира" Медведев в епика и е шампион на Australian Open!

от в 12:47 на 28.01.2024
Мартин Петков

Яник Синер се поздрави с мечтан завършек на приказката си в Мелбърн, след като в дебютния си "мейджър" финал демонстрира шампионски манталитет и се завърна от пасив с 0:2 сета, за да повали Даниил Медведев, триумфирайки с първата в кариерата си титла от Големия шлем. Италианецът, който безспорно в последните месеци придоби статута на навярно най-добрия играч на планетата, доказа големия си възход в полуфиналите, когато детронира 10-кратния шампион Новак Джокович, преди в епичен финал за историята да сътвори немислим обрат срещу бившия номер едно, когото сломи след 3 часа и 43 минути на "Rod Laver Arena" - 3:6 3:6 6:4 6:4 6:3.

По този начин четвъртият поставен сбъдна една от мечтите си в спорта и вече може да се нарече носител на "мейджър" трофей, който поставя основите на летящия му старт през 2024-та година, докато за руснака остава горчивината от това, че се превръща в първият човек, допуснал на два пъти да изгуби преднина от 2:0 сета във финал на Аустрелиън Оупън.

Още в началото на финалната схватка руснакът нагледно изненада всички ни с избора си на тактически замисъл, след като отявлено опитваше да дирижира събитията на корта посредством атакуващи действия и демонстрираният от него афинитет към игра в офанзивен план му донесе сериозни дивиденти на старта, включително и против аванс още при дебютната за мача почивка. Същевременно Синер далеч не можеше да се адаптира към условията и най-вече психологически да приеме факта, че играе първия си "мейджър" финал в кариерата, което държеше процента му на начален удар доста по-нисък от обикновено, както и броят му на неточности бе над нормата, докато бившият номер едно береше плодовете на страхотното си представяне и за втори път отмъкна сервиса на италианеца, записвайки откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част трудностите за четвъртия поставен останаха на дневен ред и той трябваше в немалко случаи да импровизира в атака, което се оказа негова слабост, но въпреки това наглед подобри качеството на подаването си и спаси четири брейкбола в дебютния си гейм. Наложил пълното си превъзходство в срещата, Медведев продължи все така да бъде по-активният тенисист и отлично провеждаше офанзивните си акции, като същевременно поддържаше обичайната си стабилност в интензивните размени от основната линия, което му позволи да реализира двоен пробив.

Изгубил видимо вяра в себе си, Синер най-после се отпусна на ментално ниво във финалния двубой и ни предложи върховото си равнище, като печелившите удари от ракетата му прогресивно се трупаха и той осъществи светкавичен рибрейк, а впоследствие разполагаше с възможност да заличи изцяло пасива си, ала бившият шампион от US Open не трепна в преломния момент и разгърна потенциала на първия си сервис, за да дублира преднината си в сблъсъка, доближавайки се на само сет разстояние от втората си титла в Шлема.

В третата част подобрението на екзекутора на Джокович във всеки един аспект бе повече от лесно забележимо, като до голяма степен стабилизирането на първия му сервис изигра ключова роля за позицията му в съревнованието и той най-после стоеше равностоен на руснака. Това пък доведе и до на практика лишаване от интригуващи мигове, след като двамата финалисти безпроблемно задаваха темпото в собствените си подавания и изглеждаше непосилно да бъдат затруднени.

В това русло бяхме отведени до фундаменталния навярно и за крайния изход на финала десети гейм, когато началният удар на Медведев му изневери и Синер се възползва, за да влезе в серия от свръхзвукови уинъри от форхенд, с което триумфира в сета и постави основите на надеждата да търси "пълен ремонт" в дуела.

Стореното от южнотиролеца до голяма степен преобърна изцяло тенденциите на корта и на старта на четвъртата част именно той установи контрол върху случващото се, като започна все по-често да продуцира пословичните си завършващи попадения по правата, чрез които оставяше безмълвен Октопода и неколкократно си осигури възможности за пробив. Изправен пред угрозата да се раздели с подаването си, третият поставен нагледно превключваше на следващата предавка и осуетяваше опитите на противника да бъде агресивен, като с преполовяването на сета се откри златен шанс пред видимо уморения московчанин за реализирането на ключов брейк.

Тогава обаче италианецът не трепна под напрежение и в рамките на гейма си пласира впечатляващите три аса, които го вдъхновиха да продължи устрема си в пълна сила и той подобно на предходната част, вдигна значително оборотите в заключителните моменти, когато изведе атакуващата си игра на друго ниво, за да навлезе в поредица от успешни комбинации, извели го до подновяването на равенството във финала.

Това означаваше, че и съдбата на титлата от Откритото първенство на Австралия ще бъде решена в решителен пети сет, където още от самото начало набралият инерция младеж засвидетелства огромното си самочувствие, с което разполага към момента, като реализира някои смразяващи уинъри. Същевременно пък Медведев на практика се бореше с тялото си, след като вече бе прекарал над 24-игрови часа в хода на турнира, поставяйки рекорд в историята на тениса с това си дело, и умората започна все по-изявено да личи в действията си, предвид факта че той издишаше при любимите си продължителни разигравания и видимо нямаше коз в ръкава си, с който да изненада противника.

От своя страна, Синер остана емоционално стабилен и не "прегря" под напрежението върху плещите си, като осъществи решаващ пробив в шестия гейм и впоследствие продължи да дирижира събитията посредством вездесъщия си форхенд, за да подпечата дебютния си триумф в надпреварите от Големия шлем.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В мач за историята: Синер "ремонтира" Медведев в епика и е шампион на Australian Open! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | даниил медведев | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook