В мача на кръга: Рууд спря устрема на Монфис към пълен обрат и прекъсна победната му серия

от в 06:41 на 29.08.2024
Калоян Соколов

Каспър Рууд показа, че никога не бива да бъде подценяван и преодоля съпротивата на Гаел Монфис в мача на кръга. 37-годишният ветеран се намираше в страхотна форма през последните седмици, след като победи Карлос Алкарас на Мастърса в Синсинати, а впоследствие триумфира с титлата на UTS надпреварата в Ню Йорк. Днес обаче "Ла Монф" стартира твърде бавно и макар да се опита да осъществи пълен обрат в мача, то норвежецът се окопити навреме и в крайна сметка се наложи с крайното 6:4 6:2 2:6 7:6(3) за 2 часа и 32 минути игрово време.

Скандинавецът реализира изостана с цели завършващи удари от 50-те на французина, но същевременно и допусна с 35 непредизвикани грешки по-малко и заслужено продължава към третия кръг, където го очаква сблъсък с китайския тийнейджър Джунченг Шанг, а любопитното е, че през миналата година Рууд беше надигран в същата фаза от другата голяма китайска тенис звезда - Жанг Жижен.

Откриващият сет протече с безупречно сервиране от страна на двамата, които печелеха скоропостижно точките си при вкарано първо подаване. Голямата разлика обаче идваше от това, че норвежецът печелеше с 30 процента повече от разиграванията си на втори сервис и освен това правеше по-малко непредизвикани грешки в критичните моменти, което му позволи да пробие в петия гейм и да се поздрави с успеха в частта.

Вторият сет превърна в кошмар за "Ла Монф", който допусна 5 двойни грешки, а цялостно неговите неточности бяха почти близо 3 пъти повече от уинърите му. Това позволи на бившия финалист да осъществи по един пробив в началото и края, за да поведе с 2:0 в отделните части.

Наглед ветеранът изглеждаше приключен, само че той показа, че никога не можа да бъде отписван и докара шоуто на корта. Монфис до голяма степен повтори направеното от световния номер 8 в предходната част, постигайки стряскащите 18 завършващи удари и закономерно затвори сета с два брейка разлика.

Рууд се съвзе бързо и поведе с пробив в началото на четвъртата част, но публиката на "Grandstand" даваше криле на 37-годишния играч, който взе всяко от следващите две подавания на съперника си, за да обърне нещата до 3:1 в своя полза. Обратите не приключиха дотук, тъй като 3-кратният "мейджър" подгласник отново отвърна на предизвикателството и съумя да докара нещата до тайбрек, въпреки че Монфис правеше същински шедьоври на корта и атмосфера не беше никак дружелюбна спрямо фаворита.

Скандинавецът по никакъв начин не се впечатли от това и до голяма степен пречупи ветерана при 2:0 в своя полза, защото тогава върна невъзможни топки в игра и накрая размина французина, който подходи твърде несериозно при смача си. В крайна сметка тази разлика се задържа до приключването на дългия гейм и представителят на топ 10 продължи напред към третия кръг на US Open.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В мача на кръга: Рууд спря устрема на Монфис към пълен обрат и прекъсна победната му серия Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2024 | гаел монфис | каспър рууд | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook