В мача на кръга: Рафа Надал остави сърцето си на корта, но отстъпи в тенис спектатъл на Зверев

от в 17:08 на 27.05.2024
Калоян Соколов

Александър Зверев и Рафаел Надал не само ни дариха с очакваното шоу, но дори надскочиха и най-смелите ни очаквания с качеството на тениса, който ни показаха. 14-кратният шампион показа на всички защо е считан за най-великия тенисист на клей корт в историята и игра като равен с равен срещу световния номер 4. Надал даде всичко от себе си на корта и видяхме три абсолютни равностойни сета, в които нищо не се знаеше до последно, но все пак по-добрата моментна форма на Зверев си каза думата и той надигра легендарния си противник с 6:3 7:6(5) 6:3 за 3 часа и 7 минути, а публиката скандираше името на Матадора дълго след напускането му на корта. Това беше може би последното участие в Париж на манакореца, въпреки че той си остави вратата отворена за завръщане, а поражението е едва четвърто в кариерата на Рафа на тези кортове, като за пръв път някога бившият номер едно губи 2 поредни мачове на клей в кариерата си.

Началото не беше никак обнадеждаващо за Матадора, чието движение изглеждаше далеч от оптималното му, а Зверев го движеше по дължината на целия корт и трупаше с лекота завършващи удари в своя актив, пробивайки на нула още в първия гейм. Впоследствие световният номер четири имаше труден сервис гейм, в който допускаше лесни непредизвикани грешки, но си помогна със своя мощен начален удар и затвърди предимството си в резултата. Впоследствие Надал имаше две възможности за рибрейк, но те се появиха заради груби неточности на неговия съперник и цялостно всички точки на испанеца бяха заради слаби отигравания на шампиона от Рим, а не след качествени отигравания на 14-кратния шампион.

Постепенно обаче Краля на клея изостри своите удари и публиката намираше поводи да избухва често, скандирайки неговото име. Мачът стана напълно равностоен в следващите минути и всеки печелеше своите подавания до 5:3 в полза на по-високо ранкирания тенисист, когато той пречупи манакореца в маратонския девети гейм и заслужено се поздрави със спечелването на откриващия сет.

Интензитетът в действията на Рафа се повишаваше с напредването на мача и това беше добър сигнал за него, като той спечели първия си сервис гейм на нула, но Зверев също беше много солиден от линията за начален удар и дебютната почивка в частта дойде при 2:1 в полза на германеца. Изведнъж Матадора ни накара да забравим, че е на 37 години и трябваше да се справя с куп контузии през последните години, тъй като през следващите минути ни докосна с магията на своя тенис и обърна нещата до 4:2.

22-кратният "мейджър" носител действаше все по-агресивно и хващаше феноменални къси диагонали, които оставяха 4-ия поставен без отговор. Надал вече нанасяше далеч по-мощни удари и това му помагаше да завършва множество разигравания в близост до мрежата, където показваше феноменално докосване и си заслужи правото да сервира за сета при 5:4 от негова гледна точка.

Опрян до стената, по-високо ранкираният тенисист заигра най-добрия си тенис и повтори събитията от началото на срещата, пробивайки отново без загубена точка, за да достигне до тайбрек. Там Саша пласира убийствен ретур, за да реализира първия мини брейк, но впоследствие беше матиран от зашеметяващ минаващ удар. Играта продължи равностйно до 5:3 за Зверев, когато 14-кратният шампион изпълни несполучлива къса топка, която беше атакувана успешна от неговия опонент и скоро сетът беше в историята.

Надал обаче нямаше никакво намерение да се предава и потегли с редица фамозни изпълнения, за да поведе с 2:0. Следващите геймове бяха изключително оспорвани и великият испанец остави сърцето си на корта, но не се възползва от своите шансове, а Зверев просто не спираше да цели непрекъснато линиите и взе 6 от следващите 7 гейма, за да се поздрави с крайния успех.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В мача на кръга: Рафа Надал остави сърцето си на корта, но отстъпи в тенис спектатъл на Зверев Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | Обзори | рафаел надал | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook