В маратонска битка: Джокович преодоля жегата и Фриц за място на 1/2-финалите на АО!

от в 11:50 на 23.01.2024
Мартин Петков

Новак Джокович бе замесен в навярно най-тежката си битка при тазгодишното си участие на Откритото първенство на Австралия, но в крайна сметка успя за девети път в кариерата си да се наложи над Тейлър Фриц, с което се класира за рекордния си 48-и полуфинал в надпреварите от Големия шлем. Сърбинът имаше наглед трудната задача да се изправи срещу бившия шампион от Мастърса в Индиън Уелс, като очакванията за равнопоставен дуел се сбъднаха и макар да станахме свидетели на същински гладиаторски сблъсък, продължил близо четири часа, то в края световният номер едно триумфира с победата - 7:6(2) 4:6 6:2 6:3.

Рекордьорът по трофеи от Големия шлем с това се доближава на само две крачки разстояние от 11-ата си титла в Мелбърн, като в спор за място на финала ще срещне един измежду Яник Синер и Андрей Рубльов.

Още от самото начало на двубоя двамата състезатели ни загатнаха какво можем да очакваме и занапред в мача, след като ни предложиха огромна битка и множество интензивни разигравания на старта, като в затруднено положение неколкократно попадна американецът, който обаче под напрежение сервираше безупречно и спаси общо шест брейкбола в рамките на дебютните си две подавания. Впоследствие Ноле продължи да е във водещата роля на корта и си гарантира нови две възможности да отмъкне началния удар на противника, ала 12-ият поставен запази необходимото хладнокръвие, преди на свой ред в заключителния гейм да поведе с 15:40, с което достигна до два сетбола. Изправен до стената, Джокович намери оптималното си равнище на сервис и предизвика изиграването на тайбрек, където изцяло властваше във всеки един аспект и направи първата крачка към победата.

На старта на втората част бившият шампион в Индиън Уелс нагледно се отърси от случилото се и своеобразно започна на чисто, като демонстрира способността си да ускорява топката от форхенд и реализира дебютния за срещата пробив. Оттам насетне Фриц несъмнено заслужи сериозни похвали по свой адрес и най-вече за представянето си на начален удар, след като макар и сърбинът да си осигури общо седем шанса да навакса пасива си, то световният номер 12 нито за секунда не трепна под напрежение и именно във важните моменти играеше на висота, за да поднови равенството в отделните сетове.

С настъпването на третата част рекордьорът по "мейджър" трофеи мигновено възстанови позицията си на лидер в разиграванията и все по-умело "движеше" по корта съперника, с което постепенно изчакваше удобна възможност за нанасянето на печелившо отиграване. Същевременно Фриц далеч нямаше аргументи срещу продукцията на фаворита, който сведе броя на грешките си до минимум и изведе на пиадестала умението си да конструира съвършено офанзивните си акции, което го изведе до осъществяването на два пробива и връщането на аванса си в общия резултат на съревнованието.

В четвъртата част проблемите за американеца далеч не намериха своя край и той продължи да се затруднява с това да бъде поне малко равностоен на световния номер едно в размените от основната линия, като решението му да повиши агресията в ударите се оказа неоправдано, предвид факта че броят на неточностите му неспирно набъбваше. За сметка трудностите на 12-ия поставен, Джокович остана солиден по всеки един параграф и установеният от него контрол го отведе до реализирането на пробив в седмия гейм, като въпреки че в следващите минути Ноле инкасира спад и предаде подаването си обратно в актива на Фриц, то се абстрахира от случилото се, за да се поздрави с рибрейк, донесъл му и крайния успех в сблъсъка.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В маратонска битка: Джокович преодоля жегата и Фриц за място на 1/2-финалите на АО! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | новак джокович | тейлър фриц

Коментари





Следвайте ни в Facebook