В най-чаканата среща: Циципас за пореден път съкруши Зверев и показа, че излиза от кризата

от в 15:47 на 11.04.2024
Калоян Соколов

Несъмнено сблъсъкът между Стефанос Циципас и Александър Зверев се очертаваше като своеобразен "гвоздей" на програмата през днешния ден. Двамата играчи имат едно от най-напрегнатите съперничества в модерния тенис и никога не са криели, че нямат особено топла връзка помежду си. Досега Циципас имаше предимство от 9:5 в преките им срещи, но категорично Зверев се намираше в по-добра моментна форма, като неслучайно олимпийският шампион се намира в топ 5 на света, докато гъркът излезе от топ 10 за пръв път от 2019-та година насам.

2-кратният шампион обаче намери своята топ форма точно навреме за любимия си турнир и в предходния кръг осъществи серия от 12 поредни гейма, за да надвие Томас Мартин Ечевери, а днес показа, че силната му статистика в мачовете със Зверев не бива да се пренебрегва и отново надделя над световния номер 5 - 7:5 7:6(3). Така балканецът се класира за 1/4-финалите в Монако за четвърта поредна година, а там ще премери сили с Карен Хачанов, срещу когото има още по-добър баланс в преките им срещи - 7:1.

Откриващият сет предложи свирепа схватка между двамата топ тенисисти и веднага видяхме защо техните двубои винаги са толкова атрактивни, тъй като на очи се набиваше огромния контраст в техните стилове. Гъркът използваше всяка една възможност да атакува мрежата, докато Зверев се беше залепил за основната линия и контрираше успешно агресията в тениса на опонента си.

По-високоранкираният играч печелеше повечето дълги разигравания и макар Циципас да беше отговорен за всички по-креативни и зрелищни изпълнения, то постоянството на германеца му носеше успех и той имаше цели четири точки за пробив в първите осем гейма, но всяка една от тях беше отразена и 2-кратният шампион се задържаше в резултата. 

Стигна се до 5:4 в полза на 12-ия в света, който си осигури два сетбола, само че 1/2-финалистът от Аустрелиън Оупън се спаси с помощта на мощния си начален удар и възвърна паритета на корта. Циципас обаче усещаше известно пропукване у своя опонент и си осигури нови две възможности да приключи сета при 6:5 в своя полза, като този път Зверев капитулира и балканецът измъкна успеха в тази толкова оспорвана част, която продължи близо един час.

Това сякаш прекърши олимпийския шампион, който беше бледа сянка на себе си във втория сет, където бившият финалист от Ролан Гарос нанасяше удар след удар по самочувствието на германеца и поведе с 5:0. Наглед всичко беше решено, само че Саша продължи да се бори и отрази 2 мачбола, за да се разпише в резултата. Възходът на Зверев не приключи тук и той намали пасива си до 3:5, а Циципас видимо се скова от стопяването на аванса си и загуби за втори пореден път подаването си, допускайки двойна грешка.

Олимпийският шампион дори изглеждаше по-близо до спечелването на сета, след като изравни за 5:5 и наглед имаше огромно психологическо предимство, но гъркът можеше да разичта на разнообразието в играта си извади съперника си от ритъм с отлични къси топки и излизания към мрежата. Зверев пък продължаваше да подобрява процентите си на вкаран първи сервис и вкара с лекота частта в тайбрек, където петият поставен пръв поведе мини пробив, пласирайки чудесен минаващ удар.

Последва мигновена мобилизация от страна на 2-кратния шампион, за когото щеше да бъде огромен психологически удар да загуби този мач и смяната на полетата дойде при 4:2 в негова полза, а малко по-късно той разполагаше с 3 поредни мачбола и можеше да си отдъхне, постигайки триумф в този 2-часов тенис спектакъл.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В най-чаканата среща: Циципас за пореден път съкруши Зверев и показа, че излиза от кризата Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | монте карло | Обзори | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook