В най-дългия 3-сетов мач за годината: Надал спечели тенис войната с Навоне и е на 1/2-финал!

от в 18:33 на 19.07.2024
Калоян Соколов

Рафаел Надал трябваше да изстрада своя първи полуфинал от Уимбълдън 2022-ра насам. Легендарният испанец беше въвлечен в същинска тенис война от петия поставен Мариано Навоне и макар да изигра един от най-слабите си мачове от завръщанвето си на корта насам, то Матадора ни напомни, че е един от най-големите бойци в историята на този спорт и надделя след маратонска битка, която продължи цели 4 часа, което е нов рекорд в историята за мач във формат 2 от 3 сета в ATP Тура за 2024-та - 6:7(5) 7:5 7:5.

Това се оказа втората най-дългата 3-сетова среща в кариерата на "Краля на клея" и предстои да видим как ще се възстанови за утрешния ден, когато ще трябва да излезе за полуфиналния си мач на сингъл от ATP 250 клей надрепреварата в Бощад срещу квалификанта Дуйе Айдукович, а впоследствие двамата с Каспър Рууд ще се опитат да достигнат до финала при тандемите, от който ги делят третите поставени Орландо Луз и Рафаел Матош.

Началото беше шокиращо, след като Рафа пропиля аванс от 40:0 в дебютния си сервис гейм и беше пробит. Навоне обаче изглеждаше стреснат от именития си съперник и до голяма степен подари ответното си подаване, за се стигне до паритет при 1:1.

Постепенно аржентинецът се отпусна и заигра почти безгрешен тенис, докато Надал заличаваше с бързи темпове всички добри впечатления, които остави досега през седмицата. Матадора допускаше леки грешки от центъра на корта и ударите му бяха изключително плитки, което позволяваше на неговия съперник да го атакува и скоро геймовете станаха 4:1 в полза на аутсайдера.

Изоставен от най-добрия си тенис, бившият номер едно можеше да разчита главно на своя борбен дух и непримиримост на корта. Шампионската аура на испанеца беше единственото нещо, което го държеше в двубоя и петият поставен подхождаше на моменти с твърде голям респект към бившия шампион, а това позволи на Надал да върне единия от двата си пробива изоставане.

Този факт не смути по-високоранкирания играч и той се сдоби с два поредни сетбола при 5:4 в своя полза, само че пропусна при опита си за бекхенд уинър по правата и "Краля на клея" усети своя момент, влизайки в поредица от успешни атаки. Рафа изостри значително ударите си от основната линия и обърна нещата до 6:5 за него, но пропиля два шанса да затвори частта преди тайбрека и така се стигна до дълъг 13-ти гейм.

В него наблюдавахме тотална доминация на Навоне, който се възползваше от неубедителните опити на ветерана да разнообрази играта с къси топки и го наказваше с отлични контриращи отигравания. Смяната на полетата дойде при 5:1 точки в полза на петия поставен и много скоро сетът приключи с негов успех, след като Матадора пропусна при опита си да завърши от форхенд по правата.

Манакорецът логично реши да се отправи към съблекалнята след тежката 90-минутна битка в откриващата част, а очевидно тази пауза подейства много позитивно на Надал, чиято игра отбеляза страхотен възход през следващите минути и му позволи да вземе цели два пробива преднина при 3:0. Изведнъж тенисът на 22-кратния "мейджър" носител се разпадна на съставните си части и той трудно изобщо можеше да намери очертанията на корта.

Южноамериканецът виждаше проблемите от другата страна на мрежата и ставаше все по-уверен в действията си. Навоне нализаше навътре в полето си и наказваше много меките удари на легендарния си съперник. Тази картина продължаваше да властва на корта за дълъг период от време, което позволи на световния номер 36 да спечели четири поредни гейма и да поведе с 4:3.

Матадора беше притиснат до стената и скоро се оказа на само 3 точки от поражението, но съумя да изравни за 5:5, а впоследствие изигра 2 феноменални гейма и изведнъж имахме равенство в резултата и психилогическото предимството беше изцяло преминало от страната на 38-годишния испанец.

Лошите новини за Надал бяха свързани с обстоятелството, че по-младият играч изглеждаше напълно свеж в началото на решителния сет и трупаше уинъри в сметката си с лекота. Бившият шампион не се притесни от този факт и заяви готовност да се завърне в геймовете за пореден път от началото на сблъсъка. Левичарят издебваше точните моменти, в които да засили темпото и навакса ранния си пробив пасив, а той нямаше намерение да спира дотук и отново отмъкна съперниковия сервис след тежка 10-минутна схватка, за да вземе аванс от 3:2.

Ибериецът можеше да удвои аванса си, но пропусна рутинен смач и Навоне получи надежди да се завърне обратно в борбата за победата. Тогава Матадора изправи всички зрители на корта на крака, демонстрирайки феноменална защита и получи шанс да сервира за крайния успех при 5:2. Наглед всичко изглеждаше приключило, само че драмата не се изчерпа с това и световният номер 36 намали изоставането си на 4:5.

38-годишният тенисист изглеждаше на ръба на физическите си сили в следващия гейм и едвам отлепяше краката си от основната линия при изпълнението на начален удар, което го постави в поредна много тежка позиция и скоро аржентинецът отпразнува бурно връщането и на втория си пробив пасив. Изглежда тези действия на южноамериканеца бяха прибързани и той предаде подаването си със серия от сгрешени форхенди, а този път Рафа не сбърка в третия си опит да сложи точка на спора и вдигна победоносно ръце след триумфа си в тази същинска тенис епопея.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В най-дългия 3-сетов мач за годината: Надал спечели тенис войната с Навоне и е на 1/2-финал! Калоян Соколов
Теми:  
бощад | мариано навоне | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook