В нова 5-сетова битка: Зверев триумфира в супертайбрек срещу Нори и чака Алкарас на АО!

от в 11:46 на 22.01.2024
Мартин Петков

Александър Зверев безспорно се очертава като един от най-големите бойци при тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия, след като триумфира във втората си петсетова битка, надвивайки бившия представител на топ 10 Камерън Нори. Германецът и левичарят ни предложиха епичен дуел в сблъсъка си от осминафиналната фаза в Мелбърн, ала след 4 часа и 6 минути престой на корта, олимпийският шампион демонстрира по-здрави нерви и самочувствие, за да се поздрави с успеха в супертайбрек - 7:5 3:6 6:3 4:6 7:6(3).

По този начин световният номер 6 подпечата класирането си за четвъртфиналите в надпреварата, където му предстои, по всяка вероятност, да се изправи срещу втория поставен Карлос Алкарас, с когото по традиция мачовете им винаги се превръщат в същинско тенис зрелище и не разочароват.

Началото на двубоя ясно ни засвидетелства на какво са способни двамата "Мастърс 1000" шампиони на сервис, след като те доминираха в собствените си подавания, като всеки от тях умело водеше разиграванията до пласирането на печеливш удар. В това русло по всичко изглеждаше, че биваме водени към тайбрек, но в заключителния гейм на британеца, то той влезе в серия от неточности, пресилвайки неколкократно отиграванията си, за да ги изпрати в аут, което позволи на Зверев да придобие изцяло инициативата на корта, като разгърне потенциала си в атака и реализира фундаментален пробив, донесъл му успеха в откриващия сет.

Втората част стартира повече от оптимистично за германеца, който продължи все така да задава тенденциите в сблъсъка и видимо до известна степен контролираше събитията, което му донесе комфорта да увеличи броя на излизанията си в близост до мрежата, където се чувстваше сигурен в действията си и скоропостижно отмъкна подаването на 19-ия поставен, за да поведе с 3:2. Оттам насетне обаче качеството в представянето на Саша спадна значително и броят на неточностите от ракетата му започна да набъбва прогресивно, при което Нори демонстрира стабилност от основната линия и силно подпомогнат от противника си, не просто навакса пасива си, а дори на свой ред излезе напред в статуквото. Застанал на начален удар за затвърждаване на предимството си, световният номер 22 не трепна под напрежение и заличи цели четири възможности за рибрейк пред немеца, преди с усъвършенствания си прийом "сервис-мрежа" да поднови равенството в отделните части.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В нова 5-сетова битка: Зверев триумфира в супертайбрек срещу Нори и чака Алкарас на АО! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | александър зверев | камерън нори

Коментари





Следвайте ни в Facebook