В оспорван дуел: Гофен напомни за най-добрите си дни, но Рубльов не позволи изненада на Уимбълдън

от в 21:45 на 07.07.2023
Мирела Николова

Андрей Рубльов си гарантира място във втората седмица на Откритото първенство на Великобритания, след като днес се справи със съпротивата на световния №123 Давид Гофен. Белгиецът, който през 2017 г. достигна до седмата позиция в световната ранглиста, днес напомни за най-добрите си дни на корта и в дадени периоди от двубоя дори превъзхождаше руснака, но в крайна сметка фаворитът не позволи изненада и триумфира след 6:3 6:7(6) 7:6(5) 6:2. Така той продължава към осминафиналите на турнира, където му предстои да срещне 23-ия в схемата Александър Бублик.

В откриващата част предимството бе на страната на московчанина, който трупаше уинъри в своя актив от всяка точка на корта и набързо се сдоби с преднина от 3:0. Впоследствие той допусна спад в концентрацията си и връщане на брейка, но отреагира светкавично и отново спечели противниковото подаване, за да поведе с 5:2, подсигурявайки си водачество в общия резултат.

Във втория сет все по-често ставахме свидетели на офанзиви от страна на Гофен, който не пропускаше възможност да ускори топката и да поеме контрола в свои ръце. В хода на частта не се стигна до нито един пробив, поради което развръзката дойде в тайбрек. Там руснакът стартира силно, осигурявайки си наглед комфортен аванс от 6:4, но поредица от негови непредизвикани неточности доведоха до пълен обрат и сет в полза на белгиеца.

Устремът на бившия топ 10 тенисист се пренесе и в третата част, където в първите геймове той изцяло надиграваше Рубльов и скоропостижно се откъсна с преднина от два пробива и 4:1. Последва обаче главоломен спад в нивото на белгиеца, чиито удари рядко успяваха да намерят очертанията на корта в следващите минути, и се стигна до изравняване на резултата за 4:4. В крайна сметка завършекът и на този сет дойде в тайбрек, като този път руснакът показа, че си е взел поука от предходния, и не позволи да се стигне до обрат, материализирайки още първия си сетбол, за да излезе отново напред в отделните части.

С настъпването на четвъртия сет съпротивителните сили на Гофен сякаш се бяха изчерпили, а плитките му удари ставаха лесна плячка за световния №7. Московчанинът достигна до пробив още в първия сервис гейм на съперника, след което благодарение на настъпателната си игра дублира преднината си и скоро вече водеше с 5:1, а оттам насетне бе само въпрос на време да подпечата крайния си успех.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В оспорван дуел: Гофен напомни за най-добрите си дни, но Рубльов не позволи изненада на Уимбълдън Мирела Николова
Теми:  
atp | андрей рубльов | давид гофен | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook