В оспорвано руско дерби: Рубльов издържа обстрелката на Карацев и продължава на Уимбълдън

от в 18:42 на 06.07.2023
Мартин Петков

Андрей Рубльов допусна известни колебания в мача си от втория кръг на Уимбълдън, но впоследствие намери оптималния си ритъм и продължава напред в надпреварата. Руснакът имаше наглед трудната задача да се изправи срещу винаги непредсказуемия си сънародник Аслан Карацев, който в даден момент бе близо до това да поднесе сензацията, но световният номер 7 сътвори пълен обрат по пътя към победата - 6:7(4) 6:3 6:4 7:5. С успеха си представителят на топ 10 се реваншира на бившия полуфиналист за поражението си при единствения им мач досега и за място във втората седмица на най-стария тенис турнир ще спори с един измежду квалификанта Томас Бариос Вера и миналогодишния 1/4-финалист, участващ посредством "уайлд кард", Давид Гофен.

Началото на двубоя се оказа повече от страхотни за Рубльов, който намери баланса в ударите си още със стъпването си на корта и проби дебютното подаване на своя сънародник. Впоследствие сервиращите наложиха своето господство в сблъсъка, преди застанал на начален удар за спечелването на сета, московчанинът да се пропука пагубно в десетия гейм, с което световният номер 50 светкавично грабна шанса си да възстанови паритета, като предизвика изиграването на тайбрек, в който допусна по-малко грешки от своя сънародник и отмъкна откриващия сет.

С настъпването на втората част подобрението в равнището на по-високоранкирания руснак бе видимо и той постепенно с течение на времето започна да продуцира все повече завършващи удари от своята ракета, докато стабилността на собствено подаване за осетинеца основно се уповаваше на сервиса му. Именно началният удар на Карацев обаче го предаде решаващо в деветия гейм, когато той пропусна неколкократно първите си сервиси и Рубльов взе всичко в свои ръце, за да поднови равенството в отделните сетове.

Седмият поставен в турнира пренесе силната си игра и на старта на третата част, когато неколкократно предугади действията на противника си, карайки го да греши, при което за втори път го проби и се сдоби с аванс в резултата. Бившият полуфиналист в Шлема обаче отказа да сведе глава примирено и мигновено повиши агресията в своите удари, поставяйки сънародника си под своеобразна престрелка, но въпреки това вицешампионът от Хале спаси две точки за рибрейк и оттам насетне разчиташе безусловно на сервиса си, за да поведе в общия резултат на руското дерби.

В четвъртата част Карацев видимо позагуби от хъса си за победа и започна все по-често да пресилва своите удари, които в чести случаи дори не бяха близо до попадане в очертанията на корта, и световният номер 7 се възползва, за да пробие. Краят на срещата обаче далеч не настъпи така леко, както му се искаше на Рубльов, след като Карацев в отчаянието си залагаше на мощта в своите действия и съумя наглед неочаквано в последния възможен момент да заличи пасива си в резултата, ала светкавичната реакция на седмия поставен бе впечатляваща и той осъществи рибрейк, чрез който в следващите минути се реабилитира за случилото се и сложи точка на спора в двубоя от втория опит.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В оспорвано руско дерби: Рубльов издържа обстрелката на Карацев и продължава на Уимбълдън Мартин Петков
Теми:  
atp | андрей рубльов | аслан карацев | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook