В памет на Маноло Сантана: От случайна среща с тениса до Залата на славата

от в 15:24 на 12.12.2021
Мирела Николова

Тъжна вест сполетя света на тениса, след като в съботния ден стана ясно, че един от най-легендарните испански тенисисти Маноло Сантана е починал на 83-годишна възраст. Следата, която испанецът остави след себе си обаче, със сигурност няма да бъде забравена.

Както голяма част от професионалните тенисисти, в ранните си години Сантана е бил момче, подаващо топките, след което с малки крачки започва все повече да развива уменията си и да се подобрява на корта. Интересен факт е, че избира тениса като нещо, с което да се занимава, съвсем случайно. 

"Веднъж видях двама мъже с къси панталони да играят тенис. Веднага бях очарован. Първоначално подавах топки, след което започнах и да играя. Аз съм пример за напълно обикновено дете, решило да се развива в един далечен от него, елитен свят", разказва Маноло.

Постепенно Сантана започва да печели титли по целия свят и се превръща в национален герой за Испания, след като отборът на страната, начело с него, достига финалите на Купа "Дейвис" през 1965-а година. По време на професионалната си кариера испанецът завоюва общо забележимите 69 титли на сингъл, като също така достига до лидерската позиция в ранглистата за първи път през същата 1965-а година.

Сред най-значимите постижения в кариерата на Сантана несъмнено са четирите трофея от Големия шлем - Ролан Гарос (1961, 1964), US Open (1965) и Уимбълдън (1966), което го превръща в единствения испанец, освен Рафаел Надал, ставал шампион на Откритото първенство на Великобритания. Маноло става носител и на златен олимпийски медал, спечелен на Олимпиадата в Мексико през 1968 г. 

Легендарният играч решава да окачи ракетата на стената през 1977-а година, а не след дълго - през 1984-та, е приветстван в Залата на славата. След оттеглянето си от професионалния спорт Сантана ръководи два собствени тенис клуба в Марбея и в Мадрид. Преди само година той получи и наградата "Филип Шатрие" на ITF за принос към тениса на и извън корта.

Скръбната вест за смъртта на тенис легендата през вчерашния ден не бе подмината от звездите на съвременния тенис, като Рафаел Надал, Новак Джокович и Симона Халеп бяха само част от състезателите, отдали почит на тенис величието Маноло Сантана.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В памет на Маноло Сантана: От случайна среща с тениса до Залата на славата Мирела Николова
Теми:  
atp | истории и анализи | любопитно | маноло сантана

Коментари





Следвайте ни в Facebook