В първия мач без баща си: Циципас осъществи обрат над един от най-трудните си съперници в Тура!

от в 19:44 на 14.08.2024
Калоян Соколов

Стефанос Циципас започна успешно новия етап от своята тенис кариера. Гъркът през миналата седмица уволни своя баща Апостол Циципас от ролята му на треньор и обяви, че временно ще работи с Димитрис Хаджиниколау, а двамата се поздравиха с победоносен старт на своето сътруднчество.

Циципас изоставаше със сет и пробив срещу Ян-Ленард Щруф, но съумя да подобри значително играта си във втората половина от мача и съумя да преодолее съпротивата на един от най-неудобните си съперници, изравнявайки до 5:5 резултата в преките двубои срещу него.

11-ият в класацията на ATP се нуждаеше от точно 2 часа престой на корта, за да се наложи с крайното 4:6 6:4 6:3 и във втория кръг ще се изправи срещу един измежду Джак Дрейпър и Жауме Мунар.

Нивото на игра не беше особено високо в откриващата част и двамата играчи разчитаха главно на своите начални удари. Циципас приключваше разиграванията на собствен начален удар още с първия си последвал форхенд, докато германецът често изобщо не трябваше да влиза в разиграване. Непоставеният тенисист не загуби нито една точка на първо подаване за целия сет и дочака момента си при 4:4, когато гъркът трябваше да играе преимуществено на втори сервис, което позволи на Щруф да вкара серия от агресивни ретури и така да реализира решителен пробив за изхода на частта.

Световният номер 11 изобщо не приличаше на себе си в следващите минути и положението му на корта се влошаваше. Бившият финалист не можеше да намери чисто топката, като пропусна редица брейкболи след безумно сгрешени ретури от бекхенд страната. Скоро самият Циципас се оказа изправен пред точка за пробив и се пропука, изкарвайки рутинен смач в аут, а аутсайдерът с лекота направи резултата 3:1 в своя полза.

Тогава 9-ият поставен рязко смени тактиката и започна да подсича своите ретури, привиквайки своя съперник на мрежата. Германецът пък неизменно падаше в капана на Циципас, който го разминаваше с лекота и балканецът изненадващо спечели 5 от следващите 6 гейма, за да вкара сблъсъка в трета решителна част.

Там по-нискоранкираният играч сякаш напълно отсъстваше от корта и допускаше грешка след грешка. Фаворитът взе първите 7 точки в сета и се поздрави с ранен пробив, който дойде след 3 двойни грешки на неговия опонент в един гейм. Оттам насетне 2-кратният "мейджър" финалист не изпусна инициативата и задържа преднината си до последно, за да се поздрави с победата.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В първия мач без баща си: Циципас осъществи обрат над един от най-трудните си съперници в Тура! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | синсинати | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook