В пикова физическа форма: Джокович изигра най-силния си мач на АО и разгроми Де Минор

от в 12:21 на 23.01.2023
Калоян Соколов

Новак Джокович пристигна на Аустрелиън Оупън в ролята на абсолютен фаворит за трофея, след като спечели подготвителната надпревара в Аделаида и изглеждаше, че няма как да бъде спрян по пътя си към своята десета титла в Мелбърн. Изведнъж обаче събитията претърпяха сериозен обрат, тъй като сърбинът неколкократно прекъсваше свои тренировъчни занимания заради остра болка в областта на бедрото.

Контузията не отшумя и със започването на турнира, като Ноле имаше кризисна ситуация в мача си от втория кръг срещу квалификанта Енцо Куако, но преодоля болката и впоследствие изигра страхотен двубой в третия кръг на състезанието, за да спре вдъхновения Григор Димитров.

Днес пък Ноле изглеждаше в абсолютно пикова физическа кондиция и трябваше да огорчи публиката, надделявайки над местния любимец Алекс Де Минор с разгромното 6:2 6:1 6:2 и по този начин сложи край на австралийското участие в основната схема при мъжете. Победата класира четвъртия поставен за фазата на финалната осмица, където ще премери сили с друг представител на топ 10, а именно Андрей Рубльов, срещу когото балканецът досега е губил само веднъж.

В самото начало изглеждаше, че ще станем свидетели на здрава битка, защото дългите разигравания изобилстваха, а младокът стоеше напълно равностойно в тях на именития си съперник. Постепенно Джокович започна да увеличава темпото на игра и Де Минор бе принуден да отстъпи далеч зад основната линия, което определено не беше в негов интерес, и последваха четири поредни гейма в полза на фаворита, с които беше сложена точка на първия сет.

Доминацията на четвъртия поставен продължи с пълна сила във втората част, където ударите на австралиеца значително омекнаха и ставаха лесна плячка за Джокера, като Ноле изграждаше комбинациите си с хирургическа прецизност. 21-кратният шампион от Шлема беше приел своеобразната роля на диригент, който водеше с лекота случващото се на корта, докато световният номер 24 явно нямаше листа с точните ноти, за да следва ритъма на легендарния ветеран, и серията на балканеца достигна девет поредни спечелени гейма, а съвсем скоро той беше на само един спечелен сет от крайния триумф.

В третия сет не видяхме ни най-малки наченки за по-голяма интрига, тъй като австралиецът изглеждаше примирен със злополучната си тенис съдба и не излъчваше обичайната си неизчерпаема енергия. Това беше забелязано и от самия Джокович, който можеше да отпусне максимално ръката и зрителите се насладиха на цяла плеяда от свръхзвукови бекхенди по правата. Точно заради всички тези обстоятелства, то и този път Де Минор намери сили единствено да избегне инкасирането на "геврек", но нямаше никакви аргументи да стори нещо повече и напусна надпреварата.

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В пикова физическа форма: Джокович изигра най-силния си мач на АО и разгроми Де Минор Калоян Соколов
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън 2023 | новак джокович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook