В повторение на финала от РГ: Рууд взе реванш от Джокович и е финалист в Монте Карло!

от в 20:09 на 13.04.2024
Елеонора Александрова

Каспър Рууд винаги е имал репутацията на успешен играч на клей. Въпреки това, норвежецът никога не беше побеждавал световен номер едно а в двубоя си срещу Новак Джокович всичко изглеждаше в полза на сърбина, който досега никога доега не беше губил дори сет срещу скандинавеца. Днес обаче е денят, който Рууд завинаги ще запомни, като на полуфинала в Монте Карло той демонстрира здрави нерви срещу Джокера и в близо 140-минутна драма надви легендарния сърбин с 6:4, 1:6, 6:4. На финала той ще срещне Стефанос Циципас, който днес по-рано сломи Яник Синер в мач, с противоречиво стечение на обстоятелствата.

Рууд наложи високо темпо на игра и възползвайки се от всяко свободно пространство, което сърбинът оставяше, съумя да поведе с пробив още в първия гейм на срещата. Въпреки трудната ситуация, в която световният номер 1 се намираше, при 2:1 той бе близо до това да играе за изравняване на резултата в сервиса, възползвайки се от грешките, които започваха да се трупат на сметката на скандинавеца.

Силната игра от начален удар обаче спаси Рууд от потенциален пробив в този драматичен гейм и така той не само запази преднината си, но и още в следващия гейм увеличи удвои аванса си, вследствие на пониженото нивото на игра у двукратния шампион в Монте Карло.

При 4:1 обаче историята от Ролан Гарос преди почти година бе напът да се повтори. Темпото, което Рууд наложи в първите минути се загуби, грешките му бяха налице и по този начин Джокович успя да намали изоставането си до един пробив. Въпреки този неприятен за норвежеца момент, той не допусна обрат и бе на само един гейм от спечелването на първия сет. Още при 5:4 от собствен сервис, Рууд показа здрави нерви и с резултат 6:4 успя да запише първия си спечелен сет над Джокович, чак в шестата среща помежду им.

Вторият сет започна значително по-качествено, като и двамата ни предлоциха високо ниво на игра, а Джокович не само не изглеждаше готов да отстъпи на противника си, но и вдигаше темпото си на игра с всеки изминал момент.

Ключов бе вторият гейм, като тогава се отвори първата му възможност за пробив, от която сърбинът веднага се възползва по най-добрия начин. Играта на Рууд започваше да се разпада, както във физически, така и в психологически аспект, докато Ноле значително подобри всеки аспект от тениса си. Спадът при норвежеца си пролича най-вече в шестия гейм, когато допусна три поредни двойни грешки. Впоследствие значително по-увереният Джокович изравни резултата в сетовете с резултат 6:1 във втория.

Въпреки катастрофалната втора част за Рууд, норвежецът се мобилизира в последния сет. Тенисът, който полуфиналистите демонстрираха бе на високото ниво от началото на мача и зрителите ставаха свидетели на един същински тенис спектакъл.

Със значително по-вдъхновена и изчистена игра, Рууд успя да реализира ранен пробив. Норвежецът запази лидерството до 4:1, ала точно тогава играта му отново започна да се разпада. На другия полюс бе Джокович, който напомни на най-добрия си тенис точно в този критичен за него момент, а в седмия гейм, съумя да реализира пробив на 0.

Норвежецът пък не изглеждаше готов да отстъпи на легендарния си противник и спечели гейм от началния си удар, който го задържа в играта. Този момент се оказа много важен, тъй като при 5:4 Рууд показа завидно хладнокръвие и имаше три мачпойнта пред себе си. Тогава сърбинът намали изоставането си до 30:40,  но след това допусна двойна грешка и по този начин Каспър Рууд ознаменува най-голямата победа в кариерата си!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В повторение на финала от РГ: Рууд взе реванш от Джокович и е финалист в Монте Карло! Елеонора Александрова
Теми:  
каспър рууд | монте карло | новак джокович | обзор | полуфинал

Коментари





Следвайте ни в Facebook