В преследване на рекордно класиране: Томова откри победоносно участието си във Валенсия!

от в 08:15 на 12.06.2024
Елеонора Александрова

Докато едни тенисисти вече започнаха сезона на трева, то за други този на клей все още не е приключил. Първата ни ракета при дамите, Виктория Томова, определено е от втория тип състезатели, които се подготвят за Олимпийските игри, които ще се проведат на червени кортове. Българката се представя страхотно през последните седмици, достигайки до втория си полуфинал на ниво WTA в Рабат, а впоследствие записа първата си победа в основната схема на Ролан Гарос и то с успех над представителата на топ 20 - Екатерина Александрова.

Най-добрата българска тенисистка участва в Чалънджър турнира от категория WTA 125 във Валенсия, където е поставена под номер 1. Томова срещна затруднения в първия си мач, който бе срещу световната номер 197, Леа Бошкович, но все пак надделя над хърватката с резултат 6:0 4:6 6:2 и така в следващия кръг ще срещне 21-годишната рускиня Оксана Селехметева, която достигна до третия кръг на пресявките в Париж.

Още в първите минути на двубоя Вики показа защо е една от големите фаворитки за титлата във Валенсия. Софиянката превъзхождаше  по-ниско ранкираната си съперничка във всеки един аспект от играта, което ѝ позволи да доминира в хода на целия първи сет. По този начин, за едва 23 минути игра, сънародничката ни съумя да "върже геврек" на опонентката си.

Комфортната преднина, която световната номер 69 си осигури обаче бе измамна. Бошкович постепенно започваше да стабилизира играта си, което принуждаваше Томова да допуска множество неточности. Така, след драматичен шести гейм, хърватката съумя да реализира пробив. В следващите минути Вики бе бледа сянка на себе си от предишния сет, за разлика от вдъхновената хърватка, която изненадваше фаворитката с дълбочината на ударите си, което ѝ позволи да изравни в резултата в сетовете.

Последната част започна равностойно за двете тенисисти, които си размениха по един брейк в първите два гейма. След 2:2 обаче българката показваше значително по-стабилна игра от тази на по-нискоранкираната състезателка, вследствие на което не само съумя да поеме инициативата, но и да не загуби нито гейм повече до края на двубоя и да се поздрави с първата си победа във Валенсия, където през миналата година достигна до финала и с още две победи ще може да надмине рекордното си класиране (64).


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В преследване на рекордно класиране: Томова откри победоносно участието си във Валенсия! Елеонора Александрова
Теми:  
wta | бгтенис | валенсия | виктория томова

Коментари





Следвайте ни в Facebook