В първия си мач от 4 години насам: Сесил Каратанчева отстъпи в 2 тайбрека при завръщането си

от в 16:56 на 11.04.2023
Калоян Соколов

Сесил Каратанчев допусна поражение в своя първи мач след завръщането си на корта. Бившата ни първа ракета отстъпи с 6:7(5) 6:7(3) на Адитя Карунаратне. Така представителката на Хонг Конг се класира за втория кръг на надпреварата в испанския град Сарагоса от категория W80, която се провежда на червени кортове и ще срещна една измежду квалификантката Ашли Лахей и осмата поставена Джесика Понше.

Припомняме ви, че Сесил за последно излезе на корта за откриващия кръг от квалификациите на Уимбълдън през 2019-та година, когато получи възпаление на лакътя по време на срещата си с румънката Елена-Габриела Русе. Това сложи преждевременен крак на сезона за някогашната номер 35, а впоследствие тя забременя и роди своя син Матео. Оттогава Каратанчева беше насочила вниманието си към родителските грижи и новооткритата си тенис академия в София, като никой не очакваше да я видим обратно в професионалния тенис, но тя не се възползва от правото си да ползва "защитен ранкинг" и така попадна в основната схема на турнира в Сарагоса.

Всъщност родната ни представителка имаше съвсем реален шанс да надиграе световната номер 294, като в първата част навакса пасив от 0:2 гейма и на свой ред се откъсна напред с 4:2, но не удържа преднината си и се стигна до тайбрек. Там българката поведе с 4:1 точки, само че последваха пет поредни разигравания в сметката на нейната съперничка и по този начин първата част беше спечелена от представителката на Хонг Конг.

Втората част започна с размяна на ранни пробиви, след което двете състезателки стабилизираха изявите си от линията за начален удар и равенството властваше на корта до 4:4. Тогава Карунаратне съумя да отмъкне подаването на нашата сънародничка и си спечели правото да сервира за крайната победа, ала Сесил продължи да се бори и докара нещата до нов тайбрек.

За съжаление, то отново азиатката имаше отчетливо предимство в дългия гейм и спечели 5 от последните 6 точки, за да сложи точка на спорта. Все пак нашият интерес към състезанието остава, защото Виктория Томова е поставена под номер две в него и утре ще излезе на корта в сблъсък срещу квалификантката Лусия Лорка Кортес.

Каратанчева пък ще бъде в действие отново още този уикенд, защото е заявила участие в квалафикациите на силния 100-хилядник в Оейраш, където Томова има да защитава финал от миналата година. 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В първия си мач от 4 години насам: Сесил Каратанчева отстъпи в 2 тайбрека при завръщането си Калоян Соколов
Теми:  
wta | бгтенис | Обзори | сесил каратанчева

Коментари





Следвайте ни в Facebook