В първия си мач срещу по-млад тенисист от самия него: Алкарас спря световния №140 в Мелбърн

от в 08:01 на 20.01.2024
Мартин Петков

Карлос Алкарас нямаше никакви затруднения да подпечата класирането си за втората седмица на тазгодишния Аустрелиън Оупън, след като съперникът му се отказа с контузия преждевременно в хода на срещата. Самият сблъсък за испанеца се явяваше неговият 201-ви мач в кариерата, като за дебютен път Карлитос се изправи срещу по-млад от себе си тенисист, а именно 18-годишния Ючен Шанг, но очакванията за битка на следващата генерация не се оправдаха и тийнейджърът се отказа при резултат 6:1 6:1 2:0 в полза на фаворита.

По този начин двукратният "мейджър" шампион и втори поставен в схемата се класира за осминафиналната фаза в Мелбърн, където му предстои да премери сили с Миомир Кецманович, който по-рано днес елиминира Томи Пол.

Още от самото начало на двубоя двамата състезатели на бъдещото се стремяха да са максимално агресивни в действията си, като това далеч не се оказа формулата на успеха за китаеца, чиито грешки се трупаха ежеминутно, докато Алкарас остана солиден в този параграф и силно подпомогнат от противника, реализира пробив още преди първата почивка за мача. Оттам насетне испанецът пое изцяло контрол върху събитията на корта и започна канонадата си от атаки, пред която световният номер 140 не издържа и се пропука на още два пъти при собствено подаване, и фаворитът записа откриващия сет на сметката си.

Втората част се оказа на практика аналогична на всичко видяно досега в срещата, след като неточностите на името на Шанг продължиха все така да се увеличават и той видимо нямаше с какво да затрудни втория поставен. Същевременно двукратният носител на трофеи от Големия шлем провеждаше почти всяка от офанзивните си акции напълно безпроблемно, като разликата в класите, както и във физическата подготовка все повече се забелязваше, при което Карлитос осъществи последователно два скоростни пробива, за да удвои водачеството си в двубоя.

Впоследствие още на старта на третия сет проблемите от физическо естество за световния номер 140 достигнаха наглед своята връхна точка и той, тъкмо инкасирал ранен брейк, избра да не се претоварва излишно, усложнявайки състоянието си, като се отказа и изпрати Алкарас напред към осминафиналите.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В първия си мач срещу по-млад тенисист от самия него: Алкарас спря световния №140 в Мелбърн Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | джунченг шанг | карлос алкарас

Коментари





Следвайте ни в Facebook