В първия си официален мач след контузията: Зверев разочарова и загуби от световния №81

от в 02:42 на 31.12.2022
Мартин Петков

Откриващите два дена на дебютното издание на новосъздадената смесена отборна надпревара - United Cup, която постави началото на новия тенис сезон, вече са в историята, а ние научихме имената на първите държави, поздравили се с победа в състезанието. Отборът на Чехия обаче не попадна в тази графа, след като европейците преклониха глава срещу фаворитите за спечелване на турнира - САЩ, като без време за губене, още днес трябваше да влязат в съревнование срещу Германия, която е третият тим, попаднал в група "C" на състезанието.

Битката на първите ракети при мъжете откри както дербито на Стария континент, така и програмата за третия ден от надпреварата в Сидни, като на корта излязоха Александър Зверев, за когото това се явяваше първи официален двубой от жестоката му контузия в глезена, получена в полуфиналите на Ролан Гарос през юни, и финалистът от Next Gen ATP Finals - Иржи Лехечка. В часовете преди срещата германецът биваше определян като явен фаворит за победата, ала липсата на игрова практика в мач със значение си каза думата и световният номер 81 поднесе своебразна сензация, надигравайки бившия подгласник от US Open в последователни сетове - 6:4 6:3. По този начин 21-годишният талант дава мечтано начало на Чехия в схватката срещу Германия, извеждайки ги напред с 1:0, преди започващия всеки момент сблъсък на вторите ракети при дамите между Мари Бузкова и Юле Наймейер.

На старта на двубоя ясно личеше удовлетворението на Саша, че отново има възможност да се състезава в официален мач половин година по-късно, при това за родината си, като агресията в играта му и постоянното търсене на печеливши комбинации беше показателно. Именно това му желание да е по-активният тенисист на корта изведе олимпийският шампион до първите брейкболи в срещата, ала той не съумя да се възползва от ранния си шанс и много скоро на свой ред трябваше да отразява такива, при което остана солиден от основната линия и паритетът беше запазен - 3:3.

С настъпването на заключителните мигове от откриващия сет Лехечка нагледно демонстрираше пълния си потенциал, поради който е определян като един от големите таланти на новото време, докато ръката на световния номер 12 в това време трепна и той направи двойна грешка, предоставяйки сетбол на съперника, при който допусна нова непредизвикана неточност и чехът откри сметката си в общия резултат на мача.

Във втората част германецът се отдръпна назад от основната линия и предостави инициативата изцяло на по-младия си колега, който сбърка последователно от дланния си удар и изостана с 0:40 в дебютния гейм. Въпреки неблагоприятната ситуация, то Лехечка със завидно самочувствие преодоля трудното положение, в което беше попаднал, след като спаси четири брейкбола и четвърт час по-късно реализира пробив. Отговорът от страна на Зверев не закъсня и той навакса изгубеното чрез рибрейк, ала оттам насетне финалистът от Next Gen ATP Finals се превърна в движещата сила на корта и не отпусна нито гейм повече на именития си съперник, за да триумфира с крайния успех, давайки летящ старт на родината си в съревнованието.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В първия си официален мач след контузията: Зверев разочарова и загуби от световния №81 Мартин Петков
Теми:  
atp | united cup | александър зверев | Германия | Иржи Лехечка | Чехия

Коментари





Следвайте ни в Facebook