В първия си WTA финал: Томова се бори до последно, но отстъпи в края

от в 16:55 на 24.09.2022
Мирела Николова

Първата ни ракета при дамите Виктория Томова впечатли с представянето си през настоящата седмица на WTA 125 надпреварата в Будапеща, където надви две представителки на световния топ 100 и осъществи три поредни обрата, за да намери място в сблъсъка за трофея. Там софиянката я очакваше сблъсък със световната №118 Тамара Корпач, срещу която нямаше нито една победа от общо две срещи помежду им на професионално ниво. Това бе най-значимият финал в досегашната кариера на Вики, но за съжаление, родната ни представителка не успя да се възползва от възможностите си и отстъпи след крайното 6:7(3) 7:6(4) 0:6. Въпреки това обаче най-добрата ни тенисистка може да бъде повече от доволна от показаното през последните дни, тъй като отличните ѝ изяви в унгарската столица ѝ гарантират завръщане в топ 100 и рекордно класиране през следващата седмица.

Двубоят стартира с изявено надмощие на българката, която се стремеше към това да удължава разиграванията и да дочаква неточност от противниковата страна. Въпросната стратегия даде резултат в първите минути от мача, когато нашата сънародничка спаси 6 брейкбола и на свой ред материализира всяка от двете си възможности за пробив, за да се оттегли на първата почивка с аванс от 3:0. Тя успяваше да поддържа преднината си, но сервирайки за успеха в частта, позволи на нервното напрежение да я завладее и пропиля два сетбола, след което резултатът бе изравнен - 5:5. 

Скоро тя получи нов шанс да подава за сета, ала и този път не съумя да се възползва от него, поради което развръзката на частта бе решена в тайбрек. Там германката превъзхождаше нашето момиче във всеки аспект от играта и си изгради солиден аванс от 4:0 точки, който впоследствие доразви, за да запише откриващия сет срещу своето име.

Втората част предложи също толкова сериозна доза интрига, тъй като всяка от двете състезателки играеше на максимума от своите възможности и интригуващите размени на удари изобилстваха. Посрещащите се възползваха от неубедителния сервис на противничката и възможностите за пробив бяха често срещано явление, което напълно резонно доведе до общо 6 пробива в хода на сета. Корпач получи шанс да сервира за спечелване на срещата при 5:4, но тогава първата ни ракета показа характер и възвърна паритета за 5:5, след което се стигна до нов тайбрек.

В него от самото начало инициативата бе на страната на Томова, която благодарение на стабилната си игра от дъното на корта се сдоби с ранен аванс от 4:1 точки, след което запази високото си ниво на представяне и вкара двубоя в трети решителен сет.

Финалната част обаче по нищо не приличаше на предходните две, тъй като бе изцяло лишена от интрига. В нея силите напълно напуснаха Вики, чиито удари загубиха своята дълбочина и ставаха лесна плячка за противничката. Най-добрата ни тенисистка не успя да намери отговор срещу връхлитащата я мощ от отсрещната страна на мрежата и не след дълго Корпач триумфира с крайната победа, без да отпусне нито гейм на родната ни представителка в последния сет.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В първия си WTA финал: Томова се бори до последно, но отстъпи в края Мирела Николова
Теми:  
wta | бгтенис | виктория томова | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook