В първокласен тенис спектакъл: Джокович укроти мощта на Хачанов и е първият 1/2-финалист на РГ

от в 19:41 на 06.06.2023
Мартин Петков

Новак Джокович продължава пътя си към рекордната 23-та титла от Големия шлем и за 12-и път в кариерата си се класира за полуфиналната фаза на Ролан Гарос. Сърбинът през днешния ден се сблъска със сериозни главоболия в първата част на сблъсъка си срещу Карен Хачанов, като дори допусна за първи път в турнира да загуби сет, но впоследствие се мобилизира и зададе твърде висок стандарт на игра за 11-ия поставен, при което сътвори пълен обрат и триумфира с победата след 3 часа и 38 минути престой на корта - 3:6 7:6(0) 6:2 6:4.

С успеха си световният номер три вече се намира на само две крачки от осъществяването на хеттрик от трофеи в Париж, ала за целта ще трябва в следващата фаза на надпреварата да преодолее съпротивата на един измежду Стефанос Циципас и Карлос Алкарас, вторият от които е считан като основният съперник на Ноле за отличието във френската столица. Другият четвъртфинал от тази половина на схемата, противопоставящ именно бившия вицешампион и Карлитос, ще излъчи опонента на Джокович по-късно днес в мача от вечерната сесия на централния корт "Филип Шатрие", като шоуто изглежда гарантирано.

Още от самото начало на двубоя руснакът съумя да придобие инициативата на корта, като беше на моменти дори крайно агресивен в действията си, което му позволяваше да дирижира разиграванията посредством стабилния си форхенд от основната линия и уинърите в сметката му се трупаха прогресивно. Същевременно Джокович изпитваше сериозни проблеми при изпълнението на своите къси топки, които често не бяха на нужното ниво и 11-ият поставен ги достигаше с лекота, за да завърши с печеливш удар в близост до мрежата.

Петият гейм се превърна във фундаменталният момент на откриващата част, след като пасивността и обилното количество неточности на 22-кратния шампион в Шлема позволиха на Хачанов да доминира дори при начален удар на сърбина, като той достигна първия си брейкбол и макар да го пропиля лековато с грешка от смач, то не остана подвластен на емоциите и мигновено се мобилизира, за да нанесе поредния си уинър от своя дланов удар и пробивът в актива му беше факт. Оттам насетне настроението в представянето на световния номер 11 се повиши значително и той прибегна към честата употреба на къси топки, които изпълняваше съвършено добре, за да матира сърбина, като същевременно остана безупречен във всеки един аспект на собствен сервис и завърши един от най-добрите сетове в кариерата си подобаващо, записвайки го срещу името си.

Във втората част беше онагледена изцяло класата на сервисите, с които разполагат двамата четвъртфиналисти, като разиграванията често биваха сведени до само няколко отигравания, предвид сериозното игрово предимство, което получаваха подаващите от началните си удари. Именно рутината, с която двукратният шампион в турнира и руснакът разполагаха в собствените си геймове, беше основополагаща затова да не видим дори брейкбол в хода на сета и напълно логично тайбрек трябваше да определи крайния изход.

В него още от първата точка се забеляза различния облик в играта на Джокович, който умело ръководеше всяка размяна от основната линия и след като реализира уинъри чрез минаващ удар и страхотен форхенд, то впоследствие Ноле придоби изключителен ритъм, за да ни направи свидетели на още серия от впечатляващи отигравания в атакуващ план и без да отпусне дори точка на съперника, възстанови равенството в отделните части.

На старта на третия сет доскорошният номер едно, изхождайки от отличните си изяви в дългия гейм броени минути по-рано, продължи да е в ролята на по-активният тенисист на корта, като изчисти напълно представянето си от неточности и за Хачанов се оказа видимо непосилна задача да поддържа конкретното равнище на третия поставен, чиито офанзивни акции завършваха неизменно с печеливш удар и той се сдоби с дебютния пробив в актива си, след като топката му се докосна във филето на мрежата и стана недостижима за по-нискоранкирания тенисист. Постепенно с течение на времето сърбинът все така уверено покачваше качеството на своите отигравания, като безспорно изпитваше наслада от това, което прави, и след като запази високата си успеваемост в близост до мрежата, същевременно влезе в нужния ритъм за разиграванията от основната линия и засвидетелства моментната разлика в класите между двамата, печелейки 12 от последните 13 в сета, при което отмъкна за втори път сервиса на своя колега и се поздрави с успеха в сета, записвайки изключителните 19 уинъра срещу само една непредизвикана грешка.

С настъпването на четвъртата част подемът в играта на третия поставен продължи с пълна сила, като той нямаше проблем да се надлъгва с руснака и постепенно навлизаше навътре в корта, като завършваше успешно комбинациите си, за да реализира ранен пробив. Впоследствие настъпиха и първите колебания за сърбина от много време насам, след като той допусна неколкократно лековати неточности, докато Хачанов спечели разиграване след изпълнен удар между краката и се вдъхнови за нови подвизи, като си осигури две точки за рибрейк, ала в този момент сърбинът доказа страхотно функциониращият си сервис и отстоя своето, за да затвърди преднината си.

Впоследствие фаворитът дори поведе с 15:40 в гейма на полуфиналиста от Аустрелиън Оупън и беше близо до това да дублира комфортно аванса си, ала момент на разконцентрация и изпращането на серия от удари далеч извън очертанията на корта му коства наглед прескъпо, защото с удържането на началния си удар световният номер 11 получи сериозен импулс в своите действия и притисна до стената сърбина, достигайки на свой ред брейкбол. Именно в тази ситуация ръката на Джокович трепна и той направи двойна грешка, с което паритетът в статуквото беше подновен - 4:4, ала това не повлия толкова негативно на 22-кратния носител на "мейджър" титли, който се мобилизира безусловно и спечели следващите осем точки в срещата, за да официализира деветата си победа над руснака.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В първокласен тенис спектакъл: Джокович укроти мощта на Хачанов и е първият 1/2-финалист на РГ Мартин Петков
Теми:  
atp | карен хачанов | новак джокович | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook