В сблъсък от тежка категория: Алкарас отново се разправи с Циципас и остави Григор в топ 10

от в 22:24 на 04.06.2024
Елеонора Александрова

Карлос Алкарас имаше трудно начало на клей сезона. Испанецът взе участие в едва един турнир на червени кортове преди Ролан Гарос, а именно този в Мадрид, където бе в ролята на действащ шампион, но претърпя поражение от Андрей Рубльов. Контузиите, поради които той пропусна Монте Карло, Барселона и Рим обаче изглеждат са вече в историята, тъй като световният номер 3 подобрява играта си с всеки изминал мач във френската столица, а днес той се утвърди, като "криптонитът" на Стефанос Циципас. В повторение на миналогодишния четвъртфинал в Ролан Гарос, днес на същото място и на същия етап от турнира, бившият номер 1 надви първата ракета на Гърция с 6:3 7:6(3) 6:4 за близо 140 минути игра и оформи мегасблъсък с бъдещия номер 1 Яник Синер.

Двукратният "мейджър" шампион наложи убийствено темпо на игра още в първите минути на двубоя. Волетата, мощните форхенди и впечатляващата игра в защита влязоха в действие и това позволи на Алкарас да поведе с пробив още в самото начало. Макар и след това балканецът да бе стабилизирал играта си, то Карлитос не отстъпваше по нито един показател на бившия номер 3 и така, с къси разигравания, в които двамата разчитаха предимно на сервис играта си, интрига до края на сета липсваше и с 6:3, испанецът си осигури преднината в сетовете.

По аналогичен начин започна и втората част, като испанецът отново вдигна темпото си на игра в подходящия за него момент, за сметка на неточностите, които Циципас започваше да допуска, и така младият тенисист отново реализира пробив в първия гейм от началния удар на балканеца. Следваха минути, в които и двамата демонстрираха равностоен и висококачествен тенис. При 4:3 представителят на топ 3 започваше да рискува прекалено много. От друга страна стабилният форхенд и атрактивният, но и ефективен бекхенд с една ръка, влязоха в употреба на финалиста от 2021-ва и по този начин изравняването стана факт.

Следваха бързи разигравания от двамата играчи, които изглеждаха готови да изиграят тайбрек. Дългият гейм започна ударно за Алкарас, който нижеше уинър след уинър и следователно съумя да спечели пет от първите шест точки. След 5:1 обаче Циципас започваше да играе по-освободено, което му позволи да намали от изоставането си, а шампионът от Монте Карло бе близо до това да стигне до изравняване, ала точно тогава бившият номер 1 отново показа защо е по-високо ранкираният тенисист и така с резултат 7:3 спечели тайбрека, а преднината му в сетовете ставаше все по-комфортна.

Изоставането от два сета не пречупи психически гърка, а напротив - той стана по-убедителният на корта, ала този период продължи кратко време, тъй като Карлитос бързо намери ритъма си на игра. Постепенно ибериецът започваше да показва надмощието си, което бе показателно в първата част и това позволи при 3:3 да реализира пробив. При 5:4, когато испанецът трябваше да сервира за мача, Алкарас допусна две поредни непредизвикани грешки и изглеждаше готов да повтори грешките си от втория сет, ала веднага след това компенсира неточностите си с брилятна игра и така съумя да се класира за финалната четворка на Ролан Гарос за втора поредна година!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В сблъсък от тежка категория: Алкарас отново се разправи с Циципас и остави Григор в топ 10 Елеонора Александрова
Теми:  
atp | карлос алкарас | Обзори | ролан гарос | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook