В Шотландия не субсидират Анди Мъри

от в 12:33 на 14.04.2016
Георги Христов

„Нула. Това е отговорът на въпроса колко пари дава шотландското правителство на Анди Мъри."

Това заяви новоизбраният шеф на националната агенция за спорт на Шотландия Мел Йънг, който е на посещение в България. „Анди Мъри е спортна икона, уважаван от всички в Шотландия. Но той има страшно много спонсори и не се нуждае държавата да му предоставя каквато и да е сума", добави Йънг.

Скритият контекст на въпроса бе дискусията, разразила се наскоро, след като стана ясно, че държавата е дала 583 470 лв. на най-добрия български тенисист Григор Димитров в последните 7 г., пише "24 часа".

„Хората в Шотландия предпочитат парите да се разпределят по-скоро в инвестицията в таланти. Ако едно бедно момче има талант и държавата му помогне да спечели медали, то се превръща в идол и увлича много други да спортуват", каза още Мел Йънг.

В Шотландия се акцентира на аматьорския спорт, а това дава сериозни резултати допълни човекът, който ще ръководи националната агенция за спорта до 2020 г.

Основната причина Йънг да бъде в България е да се запознае с възможността за организиране на европейско първенство за бездомни в София през 2017 или 2018 г. Мел е и основател на световното първенство за бездомни, в което за 4-а година участва и българският „Отбор на надеждата". Той се срещна със заместник-министъра на спорта Асен Марков.

„Спортът трябва да се използва за интеграция на младите хора в неравностойно положение в обществото. Направено в Европа през миналата година изследване показа, че 80% от младежите на възраст от 15 до 19, които са с криминални прояви не спортуват и ние трябва да наложим спорта като средство за превенция на противообществените прояви“, заяви Асен Марков, който подари на госта си почетен плакет на ММС.

Мел Йънг обяви, че този проблем съществува и в Шотландия и там се работи целенасочено за решаването му, като дори са създадени програми за спорт в затворите, чиято цел е реинтеграцията на лишените от свобода.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В Шотландия не субсидират Анди Мъри Георги Христов
Теми:  
анди мъри

Коментари





Следвайте ни в Facebook