В спиращ дъха двубой на United Cup: Циципас пречупи Григор в тайбрека на решителния сет

от в 10:59 на 29.12.2022
Калоян Соколов

Днешният ден беляза началото на новия тенис сезон, а емоциите за нас бяха във връхната си точка още от 06:00 часа тази сутрин, защото точно тогава стартира сблъсъкът от груповата фаза на United Cup между България и Гърция. В него една срещу друга се изправиха вторите раките при дамите на страните, а именно Изабелла Шиникова и Деспина Папамихаил. Българката имаше явно изразено предимство в началото на мача, като поведе със сет и пробив, само че впоследствие нейната физика не издържа и гъркинята съумя да реализира обрат, което беше продиктувано от крампите по цялото тяло на нашето момиче - 6:3 4:6 1:6.

Впоследствие на корта се появиха двете големи звезди на балканските държави, тъй като беше ред за двубой между Григор Димитров и Стефанос Циципас. Наглед гъркът влизаше в срещата като сериозен фаворит, защото беше спечелил последните си четири двубоя с родния ни представител, но Григор още от първите минути загатна колко сериозна предсезонна подготовка е направил и станахме свидетели на истинското тенис зрелище, в което в крайна сметка Циципас надделя с 4:6 6:2 7:6(4) и по този начин Гърция поведе с 2:0 победи и утре ще се нуждае от само още един успех, за да си гарантира триумфа над българската селекция.

Началото беше малко по-добро за световния номер четири, който достигна до ранна точка за пробив, ала Димитров я отрази със светкавичен сервис и водеше с 2:1 гейма на първата почивка. Темпото на игра беше изключително високо и всеки от двамата се стараеше да поема инициативата с първия удар след подаването, а уинърите се множаха с лекота в активите им. Все пак категорично Циципас съумяваше далеч по-бързо да премине от защита в атака и наглед диктуваше събитията на корта, само че хасковлията продължаваше да е безупречен на начален удар и дочака своя момент, за да достигне до три поредни сетбола при 5:4 в своя полза. Последваха два мощни начални удара и бекхенд върху линията от страна на фаворита, но нашият сънародник пое инициативата в последвалите две разигравания и заслужено измъкна откриващата част.

За съжаление, то импулсът в действията на българина изчезна тотално във втората част, където неговият бекхенд далеч не беше същото оръжие и грешките се трупаха от неговата ракета. Именно сбъркана топка от смач пък позволи на по-високоранкирания тенисист да дръпне с 0:40 в третия гейм, като последната възможност беше оползотворена. Оттам насетне бившият финалист на Ролан Гарос действаше с огромно самочувствие и Димитров имаше сили единствено да вземе още веднъж своето подаване до края на сета, което означаваше, че победителят ще бъде определен в решителна трета част.

Там подемът на Циципас продължи с пълни сили и той веднага достигна до два поредни брейкбола, ала Григор нямаше намерение да се отказа и отреагира с няколко поредни печеливши комбинации. Впоследствие световният номер 28 на свой ред можеше да отмъкне съперниковия начален удар, само че изкара със съвсем малко бекхенда си по правата и равенството в резултата беше възстановено.

Последваха минути, в които играчите ни дариха с най-доброто от своя тенис репертоар и се насладихме на множество великолепни размени. Никой обаче не можеше да се откъсне напред в геймовете до 4:3 в полза на Димитров, когато капитанът на нашия тим предизвика две поредни неточности от обратния удар на опонента си и скоро имаше две точки за пробив, след като се отчете с превъзходен пасингшот. Тогава за пореден път сервисът на гърка се задейства с пълна сила и на практика пред Григор нямаше дори шанс да влезе в разиграване до прключването на гейма.

Логично развръзката в този толкова оспорван сблъсък остана за тайбрека, който стартира с елементарен пропуск от форхенда на родния ни представител и Циципас моментално взе аванс от 3:0 точки. Българинът далеч не се беше предал и спечели следващите две разигравания на собствен начален удар, но така и не можа да направи нещо по-значимо от ретур и успехът отиде при първата ракета на Гърция.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В спиращ дъха двубой на United Cup: Циципас пречупи Григор в тайбрека на решителния сет Калоян Соколов
Теми:  
atp | united cup | бгтенис | григор димитров | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook