В среднощна драма: Зверев поднесе голямата изненада и елиминира Алкарас на Australian Open!

от в 16:16 на 24.01.2024
Мартин Петков

Александър Зверев поднесе навярно една от най-големите изненади на тазгодишното Открито първенство на Австралия, след като елиминира Карлос Алкарас и се класира за полуфиналната фаза в надпреварата. Дългоочакваният сблъсък между олимпийския златен медалист и испанеца, които винаги ни гарантират зрелище на корта с изявите си, безспорно оправда очакванията ни и станахме свидетели на същински тенис трилър, в който обаче колебливите действия на втория поставен в рамките на първите два сета се оказаха от фундаментално значение за крайния изход на съревнованието и Саша, изнасяйки една от най-добрите продукции в кариерата си, триумфира с победата след 3 часа и 5 минути на "Rod Laver Arena" - 6:1 6:3 6:7(2) 6:4

По този начин световният номер 6 осъществи своеобразната сензация и изхвърли от борбата за отличието един от тримата основни претенденти в Мелбърн, като си гарантира място във финалната четворка на надпреварата и му предстои да срещне Даниил Медведев, с когото оформят една от модерните тенис класики.

Началото на двубоя се разви далеч от очакванията на Карлитос, който в първите минути видимо не можеше да се адаптира към условията на корта и при липсата на ритъм в действията си, инкасира купища неточности, довели до пробив на нула в актива на германеца. Впоследствие испанецът така и не съумяваше да намери играта си, при което грешките на сметката му прогресивно се натрупваха и шестият поставен демонстрира завидни нерви в надлъгването от основната линия, като засвидетелства превеса си на корта и в цифрово съотношение, отмъквайки за втори път съперниковия сервис. Саша същевременно пък нагледно се намираше на обратния полюс и воден от безупречното си представяне по всеки един параграф, записа откриващия сет срещу името си.

С настъпването на втората част двукратният "мейджър" шампион видимо подобри значително качеството на ударите си в офанзивен план, като с все по-голяма увереност започна да провежда акциите си в атака, онагледявайки класата си при завършващите отигравания. В това русло Алкарас съумя постепенно да придобие и инициативата в срещата, при което вдигна оборотите и достигна дебютните си брейкболи в дуела, но именно при тях подцени ситуацията и от рутинна позиция заби бекхенда си в мрежата, като германецът се възползва от "подаръка" на бившия номер едно и отстоя своето. 

Впоследствие Зверев продължи все така да доминира по отношение на спечелените точки в дългите разигравания, продължили над девет удара, поздравявайки се с успеха при 21 от 23 подобни размени досега в хода на двубоя, като тази му стабилност се оказа водеща за него и той проби колебливия във всеки един аспект испанец - 4:3. Оттам насетне олимпийският златен медалист стори необходимото на собствено подаване, за да затвърди предимството си и мигновено осуети опитите на ибериеца да бъде агресивен, като предизвика поредната серия неточности от неговата ракета и отмъкна началния му удар, за да дублира водачеството си в хода на съревнованието.

Проблемите за Карлитос в третата част бяха изведени на съвсем друго ниво, след като той продължи все така многократно да допуска грешки още в зародиша на атаките си, което на жаргон казано "му изяде главата" и той отново се пропука, като предаде сервиса си в актива на световния номер 6. В тези моменти Саша предпочете да не показва никаква емоция и остана концентриран върху крайна си цел, като провеждаше идните си подавания на висота, за да бъдем отведени до фундаменталния девети гейм, когато считаният за аутсайдер тенисист застана на начален удар за подпечатването на победата си.

Тогава испанецът, най-после нагледно освободен от всякакъв вид напрежение върху плещите си, отпусна ръката си в предни позиции и демонстрира истинското си лице, като продуцира серия от свръхзвукови печеливши комбинации и реализира дебютния си за двубоя пробив в последния възможен момент, с което навакса изоставането си от 2:5 в сета и броени минути по-късно предизвика изиграването на тайбрек. В него бившият номер едно пръв инкасира неточност, коставаща му пасив от минибрейк, но това единствено мотивира Алкарас още повече да вдигне оборотите на игра, както се и случи.

Първоначално Карлитос светкавично заличи изоставането си след страхотен пасингшот, който бе последван още по-фамозно изпълнение на минаващ удар, като с това испанецът излезе напред в резултата и повече нито за секунда не погледна назад, правейки ни свидетели на едно от най-добрите представяния в тайбрек изобщо, при което реализира поразителните пет уинъра и спечели седем поредни точки, за да постави основите на първия в кариерата си обрат от 0:2 сета.

Устремът в действията на испанеца получи "звучен шамар" на старта на четвъртата част, когато в старанието си да е максимално вариативен, световният номер две влезе в серия от грешки и до голяма степен собственоръчно се самопроби. Мигновено обаче Карлитос побърза да ни впечатли с огромна психологическа устойчивост, като покачи значително качеството на форхенда си в офанзивен план и зададе твърде високо летвата в размените от основната линия, с което принуди противника да бърка, осъществявайки рибрейк. Оттам насетне двамата състезатели подновиха високото си равнище на начален удар и подаванията в техните активи прогресивно нарастваха, за да бъдем отведени до поливалентния девети гейм, когато ръката на Алкарас трепна и той взе някои необмислени решения за продължение на атаките си, довели до грешки от ракетата му и пробив, имащ решаващо значение за крайния изход на сблъсъка, след като Саша застана на сервис и в този случай бе безкомпромисен, слагайки точка на спора близо час и половина след полунощ местно време.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В среднощна драма: Зверев поднесе голямата изненада и елиминира Алкарас на Australian Open! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | александър зверев | карлос алкарас

Коментари





Следвайте ни в Facebook